Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Jobboldali felzúdulást okoztak a Fidesz 'balos' médiatrénerei

2003.10.13. 13:45
A kamerák előtti szereplést gyakorolták a Fidesz különböző részlegeinek szóvivői azon a kétnapos tréningen, amelyet a Magyar Nemzet minősítése szerint közismerten a baloldalhoz kötődő újságírók tartottak. A szűk körű gyakorlat oktatóinak kiválasztása komoly tiltakozási hullámot váltott ki a polgári körökben, és a jobboldali sajtó képviselői is sértve érezték magukat, miután kiszivárgott: a Fidesz azzal indokolta Heltai Péter, Simon András és Kálmán Olga kiválasztását, hogy az ellenzéket támogató újságírók között nem találtak megfelelő szakembert.
Csépe Krisztina, a Fidesz-MPSZ sajtófőnöke, Sunyovszky Szilvia tanácsos, Halász János frakciószóvivő, Révész Máriusz fideszes pártszóvivő (Révész családi okok miatt távolmaradt) és Vígh Ilona, a Női Tagozat elnöke számára rendezett a Fidesz kétnapos média-továbbképzést tévés szakértők bevonásával. Az Index úgy tudja, a résztvevők között volt még Aszódi Pál, a nyugdíjas, és Hargitai János, a falusi tagozat vezetője.

Telefonon tiltakoztak

A dobogókői tréning, amelyen többek között bekért videók segítségével elemezték az eddigi szerepléseket, az előadók személye miatt komoly betelefonálási hullámot indított el. Az Index információi szerint a jobboldali sajtó képviselői mellett számos polgári kör is tiltakozott, mert a párt illetékesei - a Magyar Nemzet megállapítása szerint - közismerten a baloldalhoz kötődő újságírókat szerződtetett a továbbképzésre. Heltai Péter, az m2 Zárórájának, Simon András az MTV Este című műsorának és Kálmán Olga, az ATV Egyenes beszéd című műsorának munkatársa felkérését ugyanis a kiszivárgott információk szerint a pártban azzal indokolták, hogy a jobboldali média képviselői között nem találtak megfelelő szakembereket a kurzus magas színvonalú levezetéséhez.

Dramaturgiai botlás

A tiltakozások azt rótták fel a szervezőknek, hogy figyelmen kívül hagyták a meghívottak által reprezentált csatornák "politikai irányvonalát". Hasonló véleményt képviselt a hétfő reggeli Napkeltében a Fidesz alelnökét kérdező Seszták Ágnes is. A Magyar Demokrata újságírójának felvetésére Pokorni Zoltán kijelentette, szükséges a "másik politikai oldal logikájának megismerése", de "dramaturgiai, taktikai botlás" volt a három tréner kiválasztása.

Kitalálták

A többfordulósra tervezett tréning negatív visszhangja miatt az ötletgazda kiléte is kétségessé vált. Az első híradások szerint a párt kommunikációs háttéremberei, Habony Árpád és Várhegyi Attila közösen találták ki a továbbképzést. A Fidesz PR-jának alakításával megbízott Habony azonban cáfolta, hogy részt vett volna a szakmai gyakorlat szervezésében.

Csépe Krisztinától, a párt sajtófőnökétől megtudtuk, hogy a következő fordulóra az eddigi résztvevőkön kívül újabb tagozati elnökök is meghívót kaptak. A sajtófőnök azonban nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy kik vezetik majd a felkészítést.