Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A magyarországi trágyadombot valakinek el kell takarítania

2006.01.26. 21:17
Miközben a környező országokban jobban állnak a mezőgazdaságból élők, és hamarabb vezetik be az eurót, mint Magyarországon, a kormányzat képtelen megoldást találni az ország problémáira, mondta Révész Máriusz, aki szerint "ezt a trágyadombot" a szocialistáknak kellene eltakarítania. Az MSZP pihenést javasol a Fidesz szóvivőjének.

Mivel a jelenlegi kormányzat képtelen megoldást találni az ország problémáira, a Fideszre vár a változtatás feladata, ehhez pedig győznie kell az országgyűlési választásokon - mondta csütörtökön a Fidesz szóvivője. Révész Máriusz egy hevesi kampánygyűlésen kijelentette: "Azt kellene mondani, kedves szocialista barátaim, amit főztetek, egyétek meg. Ezt a trágyadombot, ezt legyetek szívesek, takarítsátok el".

Révész szerint miközben az elmúlt évben a balti országokban és Szlovákiában nőtt a mezőgazdaság jövedelmezősége, Magyarországon 20 százalékkal csökkent. Szerinte a szlovák kormány, a magyarral ellentétben, időben kifizette a gazdáknak az EU támogatásokat, akik így lépéselőnybe kerültek magyar társaikkal szemben. Már Románia és Bulgária is hamarabb vezetheti be az eurót, mint Magyarország, tette hozzá.

Gyurcsány, Cicciolina és a KDNP

A rendszerváltás óta az elmúlt évben ment csődbe a legtöbb kis- és középvállalkozás, mondta a Fidesz szóvivője. "Az, hogy Gyurcsány Ferenc egy magyar baloldali kormánynak a miniszterelnöke, ez ugyanolyan perverz dolog, mint hogy ha a KDNP elnökét a pornósztár Cicciolinának hívnák - idézte az általa Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének tulajdonított szavakat Révész Máriusz.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint az MSZP nem baloldali, hanem neoliberális párt, amelytől a Fidesz balra áll. Ez azt jelenti, hogy a kormányt két neoliberális párt alkotja, egy nagyobb és egy kisebb - hangsúlyozta. A miniszterelnöknek, aki az elmúlt egy évtizedben több milliárdos vagyont halmozott fel, "minden nap, tíz éven keresztül egymillió forinttal nőtt a vagyona". És ezt követően Európa második leggazdagabb miniszterelnöke "kiáll és énekli, hogy föl-föl, te éhes proletár" - mondta.

Eljátszott esélyek

Révész Máriuszra az MSZP szóvivője reagált: "Az, hogy a KDNP elnökéről miért Cicciolina művésznő jut eszébe a Fidesz politikusainak, azt mindenkinek saját fantáziájára bíznám". Nyakó István szerint sok jó érzésű embert felháborít, hogy "Magyarországot trágyadombhoz hasonlítja". Nyakó szerint a Fidesz szóvivője ezzel a jelzővel saját pártja választási esélyeit játssza el. Az MSZP-s politikus Révésznek azt javasolta, hogy "meg kellene pihennie egy pillanatra, és átgondolnia mai szereplését, mielőtt újra munkára jelentkezik a Szentkirályi utcában".