Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Tárki szerint a Fidesz kampánya sikeresebb

2006.01.26. 14:26
Már többen szavaznának a Fideszre azok közül, akik biztosan el fognak menni voksolni áprilisban, derül ki a Századvég-Tárki januári felméréséből. A kis pártok közül egyedül az SZDSZ-nek van esélye a bejutásra, de ez is csak az MSZP kárára történhet.

A legszűkebb választói csoportban, a biztos szavazó pártválasztók körében - hibahatáron belül - a Fidesz kétszázalékpontos előnnyel vezet, derül ki a Századvég-Tárki januári közvéleménykutatásából. Az ellenzéki párt 3 százalékponttal növelte támogatottságát, az MSZP támogatottsága viszont csak 1 százalékponttal nőtt.

A január első felében elvégzett adatfelvétel szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz és az MSZP támogatottsága egyaránt 28-28 százalék. Ebben a körben az MSZP támogatottsága 3, míg a legnagyobb ellenzéki párté 1 ponttal csökkent decemberhez képest. A pártválasztók körében szintén kiegyenlített a két párt közötti támogatottság (45-45 százalék).

Elkötelezettebb fideszesek

A kutatás megállapítja, hogy a Fidesz szavazói a korábbiakhoz képest látványosan elkötelezettebbek lettek. A múlt hónaphoz képest 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik biztosan kedvenc pártjukra fognak szavazni.

Decemberhez képest öt százalékkal nőtt az ismeretlen pártpreferenciájú szavazók aránya, januárban 37 százalékra nőtt. Négy évvel ezelőtt, 40 százalék volt az ismeretlen preferenciájúak aránya. A kis pártok közül az SZDSZ-nek ötven százalékos esélye van a parlamentbe jutásra. A Tárki szerint viszont a kisebbik koalíciós párt választói az MSZP potenciális támogatói közül kerülhetnek ki.

A miniszterelnök kevésbé humoros mint a Fidesz elnöke

A Tárki 2005 nyara óta először regisztrálta, hogy a választók többsége (54 százalék) határozottan a Fidesz győzelmét várja. A negyedévenkénti imázsprofil alapján megállapítható, hogy Gyurcsány Ferencnek nem sikerült érdemben javítania a magáról kialakult képet. Gyurcsány a választók szerint továbbra is gyengébb teljesítményt nyújt kihívójához képest a szónoki képességek, a tapasztaltság, és a humor tekintetében is. Viszont mindkét politikus megítélése inkább negatív olyan tulajdonságok esetében, mint a szerénység, a megbízhatóság, az őszinteség, a tisztesség. A választói vélemények Orbán Viktor esetében alapvetően a kommunikációval összefüggő tulajdonságok esetében rajzolnak lényegesen kedvezőbb képet Gyurcsányhoz képest.