Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Tárki: két párt jutna a parlamentbe

2009.01.28. 17:06
Változatlanok az erőviszonyok a magyar politikában, még mindig magasan vezet a Fidesz az MSZP előtt, a kis pártok közül pedig csak az SZDSZ és az MDF támogatottsága mérhető, derül ki a Tárki január közepén készített közvélemény-kutatásából. A választási hajlandóság se sokat változott, most vasárnap a választók 52 százaléka menne el szavazni.

Nem változtak jelentősen az erőviszonyok a magyar politikában januárban a korábbi hónapokhoz képest a Tárki közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Ha most vasárnap lennének a választások, továbbra is két párt jutna be a parlamentbe.

A Tárki közvélemény-kutatása alapján a tavaly decemberi eredményekhez képest nem tapasztalható alapvető változás a preferenciákban, az MSZP támogatottsága azonban a biztos szavazó pártválasztók körében némileg emelkedett; ez a változás ugyanakkor a statisztikai hibahatáron belül van, olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a Fidesz továbbra is sokkal népszerűbb a választók körében, mint az MSZP. A legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 34 százalékos a felnőtt lakosság körében, míg a kormánypárté 17 százalék. Ez az arány decemberben 35-16, novemberben 31-19 volt.

A pártválasztók körében a Fidesz 30 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 31 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Az ellenzéki pártot így a biztos választók 61 százaléka támogatja. A biztos szavazók táborán belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 30 százalékon áll.

A többi parlamenti párt támogatottsága is változatlan: az SZDSZ-é a teljes felnőtt lakosság körében 2 százalékos, a pártválasztók között pedig 4 százalékos. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 1 százalék, a pártválasztók körében 2. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ és az MDF is 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető, teszi hozzá az elemzés.

A lakosság körében a választási hajlandóság sem változott. Egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan. Novemberben ugyanekkora, decemberben 51 százalékos volt ez az arány, olvasható a kutatásban.

A Tárki legfrissebb felméréséhez január 14. és 21. ezer választókorú állampolgárt kérdezett meg.

A Szonda Ipsos szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között. A kutatás szerint a Fidesz a választó korúak 32 százalékát, az MSZP 17 százalékát tudhatja maga mögött, az MSZP népszerűsége az elmúlt egy hónapban két százalékponttal esett vissza. Ez volt az első alkalom, hogy a Jobbik támogatottsága a Szonda Ipsos mérésében meghaladta az SZDSZ-ét és az MDF-ét.  • Vennék
  • Hírek