Judit
2 °C
7 °C

Gyurcsány akár meg is erősödhet

2008.04.28. 12:35
Civil, a kormányfőhöz köthető emberek és súlytalan politikusok kerültek be Gyurcsány Ferenc harmadik kormányába. Török Gábor politikai elemző szerint a kisebbségi kormányzás bizonyos értelemben akár növelheti is a kormányfő mozgásterét.

Úgy látszik, hogy a kormányfő két célt igyekezett egyszerre megvalósítani: egyrészt törekedett arra, hogy a kormányba ezúttal is bevonjon politikai értelemben hátországgal nem rendelkező, azaz kizárólag a kormányfő akaratából bársonyszékhez jutó, úgynevezett „civil” szakembereket (Szabó Pál, Székely Tamás), másrészt pedig igyekezett megerősíteni a frakción belüli támogatottságát azzal, hogy a kormányba invitált két olyan szocialista politikust (Szűcs Erika, Szabó Imre), akik a pártba erősen beágyazott, már MSZMP-s karrierrel is rendelkező, de viszonylag súlytalan és ismeretlen politikusnak számítanak, mondta az Indexnek Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője.

A független képviselő, amúgy szintén MSZMP-s múlttal bíró Gyenesei István miniszteri megbízatása pedig nehezen magyarázható mással, mint a parlamenti matematika jelentőségével: a kormánytaggá minősítés egyben azt is jelenti, hogy egy plusz főt automatikusan hozzáadhatunk az MSZP 190 fős parlamenti létszámához. (A 190-ből négyen tartósan távol vannak a parlamenttől.)

A változtatások összességében jól illeszkednek a kormányfő "hatalmi konszolidációs" törekvéseihez, mondta Török Gábor. A kormányátalakítás egyben bizonyítéka annak, hogy a kisebbségben kormányzás bizonyos értelemben akár növelheti is a kormányfő mozgásterét: a parlamenti többség biztosítása ugyan nehezebb lett, de a kormányban a miniszterelnök kiemelkedése, az úgynevezett "prezidencializálódás" a koalíciós kompromisszumok megszűnése után akár erősödhet is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?