Tekla
8 °C
20 °C

Gyurcsány akár meg is erősödhet

2008.04.28. 12:35
Civil, a kormányfőhöz köthető emberek és súlytalan politikusok kerültek be Gyurcsány Ferenc harmadik kormányába. Török Gábor politikai elemző szerint a kisebbségi kormányzás bizonyos értelemben akár növelheti is a kormányfő mozgásterét.

Úgy látszik, hogy a kormányfő két célt igyekezett egyszerre megvalósítani: egyrészt törekedett arra, hogy a kormányba ezúttal is bevonjon politikai értelemben hátországgal nem rendelkező, azaz kizárólag a kormányfő akaratából bársonyszékhez jutó, úgynevezett „civil” szakembereket (Szabó Pál, Székely Tamás), másrészt pedig igyekezett megerősíteni a frakción belüli támogatottságát azzal, hogy a kormányba invitált két olyan szocialista politikust (Szűcs Erika, Szabó Imre), akik a pártba erősen beágyazott, már MSZMP-s karrierrel is rendelkező, de viszonylag súlytalan és ismeretlen politikusnak számítanak, mondta az Indexnek Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője.

A független képviselő, amúgy szintén MSZMP-s múlttal bíró Gyenesei István miniszteri megbízatása pedig nehezen magyarázható mással, mint a parlamenti matematika jelentőségével: a kormánytaggá minősítés egyben azt is jelenti, hogy egy plusz főt automatikusan hozzáadhatunk az MSZP 190 fős parlamenti létszámához. (A 190-ből négyen tartósan távol vannak a parlamenttől.)

A változtatások összességében jól illeszkednek a kormányfő "hatalmi konszolidációs" törekvéseihez, mondta Török Gábor. A kormányátalakítás egyben bizonyítéka annak, hogy a kisebbségben kormányzás bizonyos értelemben akár növelheti is a kormányfő mozgásterét: a parlamenti többség biztosítása ugyan nehezebb lett, de a kormányban a miniszterelnök kiemelkedése, az úgynevezett "prezidencializálódás" a koalíciós kompromisszumok megszűnése után akár erősödhet is.