Benedek
-4 °C
5 °C

Orbán humorosabb, mint Gyurcsány

2005.10.27. 16:25
Átvette a vezetést a Fidesztől az MSZP. A Tárki-Századvég közvélemény-kutatónál a két nagy párton kívül nem kerül be más a parlamentbe.

Októberben az MSZP átvette a vezetést a Fidesztől, derül ki a Századvég-Tárki legfrisseb közvélemény-kutatásából. A Fidesz támogatottsága (szeptember: 31) 29, az MSZP-é 32 (szeptember: 27) százalék.

A pártválasztók körében a szocialisták támogatóinak aránya 5 százalékponttal bővült, ugyanakkor a Fidesz támogatóinak aránya 3 százalékponttal csökkent. A biztos szavazó pártválasztók körében a két nagy párt közötti távolság októberben 3 százalékpont volt, úgy, hogy az MSZP támogatottsága három százalékponttal növekedett (46 százalékra), míg a Fideszé ugyanennyivel csökkent (43 százalékra). A Tárki szerint ezek a változások az adatfelvétel statisztikai hibahatárán belül esnek.

Esélytelen kispártok

A Fideszen és az MSZP-n kívül egyetlen más pártnak a felmérés szerint nincs esélye a parlamenti bejutásra, mivel az SZDSZ és az MDF támogatottsága kis mértékben csökkent. Az egyéb pártok – így a nemrég alakult Harmadik út Magyarországért pártszövetség – teljesen esélytelenül indulnának egy most lebonyolítandó országgyűlési választáson.

A Tárki szerint az MSZP erőpozíciójának változása két tényezővel mutat összefüggést: egyrészt az SZDSZ-től való szavazatszerzéssel, másrészt a párt korábbi szavazóinak visszaáramlásával. A szocialisták relatív támogatottsága alapvetően a nagyvárosi környezetben erősödött. Legjelentősebb a változás Budapesten, ahol az MSZP támogatóinak aránya a legutóbbi felvétel szerint a pártválasztók körében ismét 50 százalék körül van.

Általánosságban elmondható, hogy a két nagy párt egymáshoz viszonyított erőpozíciójának változása nem azzal függ össze, hogy az MSZP a Fidesztől vagy akár a bizonytalanok köréből vonzana magához új támogatókat. A bizonytalan pártpreferenciájú válaszadók és a válaszmegtagadók aránya az összes megkérdezett körében együttesen 34 százalék.

A közvélemény-kutató elkészítette Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját is. A vizsgálat a két potenciális miniszterelnök hasonló profilját tükrözi, de továbbra is Orbán Viktor jelentős előnyét jelzi. Az imázsprofilok szerint a két szereplőnek egyaránt leggyengébb pontja a szerénység, ugyanakkor erőssége a magabiztosság, a széles látókör és a szónoki képesség. Orbán Viktor a választói vélemények szerint tapasztaltabb, jobb szónok, humorosabb és „jobb politikus”.

Nem lesz több poltikai Barométer
Mindenféle előezetes jelzés nélkül levette műsoráról aa Hír Tv a Századvég Politikai Iskola Politikai Barométer című műsorát. A két éve látható műsorban jellemzően Stumpf István a Századvég elnöke és Giró-Szász András politilógus politikai helyzetértékelését követhették nyomon a nézők. A műsor megszüntetéséről szóló levelet közzétette a Századvég saját internetes oldalán, ebben Liszkay Gábor igazgatatósági elnök a műsorstruktúra változásával indokolja a szerződés felbontását. Giró-Szász az Indexnek azt mondta, csupán a levélből értesültek arról, hogy nem tartanak igényt többé műsorukra. Egyelőre nincs tervbe véve a műsor folytatása másik csatornánál, mondta Giró-Száz. A Hír Tv vezetőit viszont nem tudtuk megszólaltatni a műsor megszüntetése ügyében.