Klaudia
-4 °C
2 °C

Vezetékes Skodák járják Szeged utcáit

2001.09.10. 15:21
Már forgalomba helyezték azt az alacsonypadlós Skoda trolibuszt, amelyet egy közbeszerzési eljárás keretében vásároltak meg Szegeden. A 118 millió forintos beruházás további hat olyan felújított trolira is kiterjedt, amelyek több mint tíz évig szállították az utasokat Csehországban. A városnak nem volt pénze új járművekre, de a 15-20 éves orosz trolik cseréjét meg kellett oldani.
Korántsem meglepő, hogy a Skodáról egyeseknek nem feltétlenül egy személyautó jut az eszébe. Több mint öt éve ugyanis Skoda trolibuszok is szállítják az utasokat Szegeden. Szélpál Gábor, a Szegedi Közlekedési Kft. marketingosztályának vezetője az Indexnek elmondta: az elmúlt évek tapasztalata alapján újra ilyen típusú, de használt járművek beszerzése mellett döntöttek. A közbeszerzési eljárás nyertese 118 millió forintért szállít hét szóló (nem csuklós) trolit, amelyből egy alacsonypadlós.

Több mint tízéves buszok

Skoda 21 Tr, még a cseheknél
A Csehországban futott járművek felújítva kerülnek ki az utcákra. Többségük több mint tízéves, egyedül az alacsonypadlós busz mondható a két évvel ezelőtti gyártásával újnak. Jelenleg negyvenöt troli van forgalomban, amelyeknek majdnem a fele orosz Ziu. Ezek már 15-20 évesek, és megérettek a cserére. A most megvásárolt alacsonypadlós Skoda 21 Tr már szállítja az utasokat, a többit az év végéig folyamatosan helyezik üzembe.

A szegedi önkormányzat jól döntött, hogy ennyi pénzből ezeket a buszokat vásárolta meg - vélik szakmai körökben. A Skodák viszonylag korszerűnek mondhatók, és tízéves koruk még nem korántsem jelent öregséget. A városnak nem volt lehetősége arra, hogy új trolikat szerezzen be, mégis óriási előrehaladás számukra, hogy a kiöregedett Ziukat részben lecserélhetik. Ellenkező esetben a felújításukra kell költeni, amely szintén rengeteg pénzt emésztett volna fel.

Kétharmadnyi áramot fogyasztanak

A legfeljebb ötven kilométeres sebességre képes Skoda buszok harminchárom ülőhellyel és negyven állóhellyel várják az utasokat. A fogyasztásuk orosz társaihoz képest harminc százalékkal kevesebb, így az üzemeltetésnél némi megtakarítást is elérhetnek majd velük.