Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Magyarországra költözhetnek a terroristák

2005.01.06. 17:30
Sikeres évet zártak a terroristák elleni harcban a nyugati titkosszolgálatok. Az NBH értékelése szerint a biztonság csak látszólagos, a nyugati titkosszolgálatok akciói ugyan megakadályozták a márciusi, 199 halálos áldozatot követelő madridi merényletekhez hasonló támadásokat, az üldözött terroristák azonban Kelet-Európába tehetik át székhelyeiket.

Kelet-Európába tehetik át székhelyeiket a terroristacsoportok azután, hogy Nyugat-Európában eredményes évet zártak a titkosszolgálatok a terrorizmus elleni harcban, áll a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján közzétett jelentésben. A Magyar Nemzetben közölt jelentés szerint a nyugati titkosszolgálatok fellépésének köszönhető, hogy a márciusi, 199 emberéletet követelő madridi merényletek után nem történtek újabb súlyos támadások.

A biztonság képe ugyanakkor csak látszólagos, 2003 októbere óta potenciálisan növekedett egy újabb támadás esélye, írja a Nemzet az NBH jelentésére hivatkozva. A Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban végrehajtott terroristaellenes akciók miatt Magyarország fenyegetettsége nőtt, mivel a terrorcsoportok az egyre veszélyesebb nyugati országokból Kelet-Európába tehették át székhelyeiket.

Jelentésében a titkosszolgálat elismeri, hogy a jelek szerint a terrorcsoportok aktivistái átutaznak, esetleg megbújnak a közép-európai régióban, ugyanakkor a szélsőséges iszlám terrorcsoportok szervezett formában nincsenek jelen Magyarországon. Az NBH szorosan ellenőriz minden olyan személyt és szervezetet, aki és ami potenciális előkészítője, szervezője, segítője vagy végrehajtója lehet egy terrortámadásnak. A megfigyelés kiterjed a szélsőséges eszmék terjesztőire, az illegális bevándorlókra és a fegyverkereskedőkre is, írja a Magyar Nemzet.

A Nemzetbiztonsági Hivatal nem állítja, hogy nőtt volna az utóbbi hónapokban, vagy évben Magyarország terrorfenyegetettsége - cáfolta Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár a hírt. "A szóban forgó cikk kivonatolja az NBH honlapján szereplő anyagot a terrorellenes küzdelemről. Az anyagból azonban nem következik, és az NBH ezt nem is állítja, hogy a legutóbbi hónapokban, vagy évben nőtt volna hazánk fenyegetettsége, márpedig a cím erre látszik utalni" - közölte Tóth András.

Tóth András az MTI-nek kijelentette: "Európa, sőt a térség fenyegetettsége változatlanul állandó figyelemre kötelez bennünket, de semmilyen jel nem mutat arra, hogy Magyarország fenyegetettsége a legutóbbi időben nőtt volna. Hozzátette: nem felel meg a tényeknek azt sem - mint az a cikk alcímében szerepel -, hogy az NBH szerint "Kelet-Európába költöznek a terroristacsoportok". Ez utóbbival kapcsolatban az NBH honlapján mindössze az olvasható: a sikeres antiterrorista fellépéssel akár arra is ösztönözhetik a terrorsejteket, hogy keletebbre húzódjanak, növelve ezzel Kelet-Európa fenyegetettségét. Vannak arra utaló jelek is, hogy terrorszervezetek aktivistái már most is átutaznak, esetleg megbújnak a régióban, ugyanakkor jelenleg Magyarországon az iszlám fundamentalista terrorcsoportok szervezett formában nincsenek jelen - mondta az államtitkár.