Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hitler már nincs a top 5-ben

2008.05.17. 08:10
A magyar diákok kedvenc történelmi személyisége Mátyás király, tanáraik Széchenyiért rajonganak. A két évvel ezelőtti felmérésben még ötödik Adolf Hitler a tizenegyedik helyre csúszott vissza, Petőfi kiesett az első húszból.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyarországi diákok körében Mátyás király számít a legnépszerűbb magyar történelmi személynek, tanáraik pedig továbbra is Széchenyi Istvánt kedvelik a leginkább. A Felvételi Információs Szolgálat legújabb, idén január-februárban készült felmérése során 267 érettségit adó középiskolában 2273 pedagógust és 2863 diákot kérdeztek meg.

A négy évvel ezelőtti felméréshez és a 2005-ös évhez hasonlóan 2007-ben is Mátyás király volt a diákok legkedveltebb történelmi személyisége, akit mindhárom év felmérési eredményében Napóleon követ. Széchenyi István népszerűsége nőtt, ő jelenleg a harmadik helyen áll.

Szent István a diákok körében visszacsúszott a negyedik helyre, Winston Churchill viszont a tizennegyedikről az ötödik helyre jött fel. Adolf Hitler népszerűsége nagyot esett, az ötödikről a tizenegyedikre csúszott vissza. Petőfi Sándor kiesett az első húszból.

A tanárok top húszas listájában hatan szerepeltek, akik a diákoknál nem kerültek be a húsz legkedveltebb történelmi személyiség közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy korábbi amerikai elnök, Rákóczi Ferenc és Dobó István egri várkapitány.