Aliz
6 °C
14 °C

Kétmilliárddal drágább beléptetőket választott az ISM

2002.11.17. 10:00
Személyi összefonódások állnak az ISM stadion beléptetõ-rendszer pályázata mögött, amelyet csütörtök óta az ORFK is vizsgál. A kormányváltás után az állami intézmények átvilágítására szerzõdtetett ProWare egyik jelentése szerint a Sportfolió Kht. 2001-es tenderében azok dönthettek a T-Systems Dataware javára, akik korábban is több, százmilliós állami megrendeléseket "szállítottak" a Dataware-nek. A bírálók bizottság egy kétmilliárddal olcsóbb ajánlatot utasított el a T-Systems 4,7 milliárdos pályázata miatt.
A Nemzeti Autópálya Rt., az MFB és az APEH több informatikai beruházásának nyertese, a Dataware, a német Deutsche Telecom egyik vállalkozása, a T-Systems nevében indult az ISM 2001-ben kiírt stadionrekonstrukciós pályázatán - állítja a ProWare vizsgálati anyaga.

Kiskapuk a stadionokban

Az ORFK gazdaságvédelmi fõosztálya csütörtökön elrendelte nyomozást a beléptetõ rendszer-beruházás ügyében, mert az 5 milliárd forintos, 38 stadionba tervezett rendszerbõl két év alatt csak két helyen készültek el a biztonsági kapuk, jóllehet a Deutsch Tamás vezette minisztérium 4 milliárdot már kifizetett a kivitelezõnek. A feljelentést röviddel a tárca átvétele után Jánosi György, a GyISM új vezetõje tette meg, miután szeptemberi sajtó tájékoztatóján részletesen elemezte a projekt pénzmozgásait.

Kirívóan bunda gyanús

A ProWare egyik jelentése szerint kirívóan "bunda gyanús" bíráló bizottsági döntés nyomán jutott a megrendeléshez az elõzõ ciklusban számos tendert megnyerõ Dataware, amely "T-Systems néven adta be pályázatát". A Sportfolió gyorsított tárgyalással folytatta le a kiválasztási tárgyalásokat, majd két cégtõl kért komolyabb árajánlatot. A ProWare szerint a végül vesztesként kihozott Siemens 2,9 milliárd forintos ajánlatot tett, míg a T-Systems az összes pályázó közül a második legmagasabb árral, 4,7 milliárddal nyerni tudott.

Befolyásos ismerõsök

A büntetõjogi szempont
Keller László közpénzügyi államtitkár büntetõjogi minõsítés céljából a Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesületnek kívánja átadni a Proware Kft. hat állami tulajdonú cégnél végzett vizsgálatának anyagait - értesült a Népszabadság. A minõsítés után az államtitkár további feljelentéseket tehet. Abban az esetben, ha a tárgyalások után konkrét felkérést kapunk a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárságától, mi könyvszakértõk, pénzügyi, banki szakértõk, ügyvédek, valamint büntetõjogászok bevonásával végezzük el a minõsítést - nyilatkozta lapunknak Muskovszky Gábor, az egyesület elnöke. A lap nformációi szerint az egyesület a szakértõi munkát ingyen végezné el a közpénzügyi államtitkárságnak. Mint arról az Index korábban beszámolt, Keller korábban levelet küldött a vizsgált cégek új vezetõinek, amelyben azt tudakolta, hogy büntetõjogi szempontból hasznosak voltak-e a Proware tanulmányai.

A ProWare átvizsgálta a nyertes cég korábbi pályázati gyõzelmeit is. Következtetése szerint a Dataware sikeres állami megrendeléseiben többek között Haraszti Lászlónak és Tekler Vilmosnak volt nagy szerepe. Õk ketten tagjai voltak a Sportfolió döntõ bizottságának is. Haraszti korábban a Magyar Állam Kincstár világbanki közbeszerzési vezetõje, majd az APEH és a Nemzeti Autópálya Rt közbeszerzési vezetõje volt, Tekler pedig a Kincstár informaikai igazgatója, az MFB FEB elnöke és a Sportfolió informatikai igazgatója is volt. A Dataware az elmúlt idõszakban mindenütt nagyösszegû megrendelésekhez jutott - állítja az átvilágító cég jelentése.

Sikeresen debütálásról ad hírt a T-Systems

A T-Systems honlapján a cégrõl szóló híradások között utolsóként szerepel az a májusi keltezésû írás, amely szerint "sikeresen mutatkozott be az integrált beléptetõ és jegyértékesítõ rendszer az UTE-Ferencváros mérkõzésen a Megyeri úti stadionban". A rendszer központi adatbázisát az "elõzetes határidõnek megfelelõen 2002. március 31-én" adták át. A T-Systems híre idézi Tekler Vilmost, a Stadion Informatikai Projekt koordinálásáért felelõs Sportfolió Kht. informatikai igazgatóját, aki szerint a rendszer minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?