Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Kétmilliárddal drágább beléptetőket választott az ISM

2002.11.17. 10:00
Személyi összefonódások állnak az ISM stadion beléptetõ-rendszer pályázata mögött, amelyet csütörtök óta az ORFK is vizsgál. A kormányváltás után az állami intézmények átvilágítására szerzõdtetett ProWare egyik jelentése szerint a Sportfolió Kht. 2001-es tenderében azok dönthettek a T-Systems Dataware javára, akik korábban is több, százmilliós állami megrendeléseket "szállítottak" a Dataware-nek. A bírálók bizottság egy kétmilliárddal olcsóbb ajánlatot utasított el a T-Systems 4,7 milliárdos pályázata miatt.
A Nemzeti Autópálya Rt., az MFB és az APEH több informatikai beruházásának nyertese, a Dataware, a német Deutsche Telecom egyik vállalkozása, a T-Systems nevében indult az ISM 2001-ben kiírt stadionrekonstrukciós pályázatán - állítja a ProWare vizsgálati anyaga.

Kiskapuk a stadionokban

Az ORFK gazdaságvédelmi fõosztálya csütörtökön elrendelte nyomozást a beléptetõ rendszer-beruházás ügyében, mert az 5 milliárd forintos, 38 stadionba tervezett rendszerbõl két év alatt csak két helyen készültek el a biztonsági kapuk, jóllehet a Deutsch Tamás vezette minisztérium 4 milliárdot már kifizetett a kivitelezõnek. A feljelentést röviddel a tárca átvétele után Jánosi György, a GyISM új vezetõje tette meg, miután szeptemberi sajtó tájékoztatóján részletesen elemezte a projekt pénzmozgásait.

Kirívóan bunda gyanús

A ProWare egyik jelentése szerint kirívóan "bunda gyanús" bíráló bizottsági döntés nyomán jutott a megrendeléshez az elõzõ ciklusban számos tendert megnyerõ Dataware, amely "T-Systems néven adta be pályázatát". A Sportfolió gyorsított tárgyalással folytatta le a kiválasztási tárgyalásokat, majd két cégtõl kért komolyabb árajánlatot. A ProWare szerint a végül vesztesként kihozott Siemens 2,9 milliárd forintos ajánlatot tett, míg a T-Systems az összes pályázó közül a második legmagasabb árral, 4,7 milliárddal nyerni tudott.

Befolyásos ismerõsök

A büntetõjogi szempont
Keller László közpénzügyi államtitkár büntetõjogi minõsítés céljából a Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesületnek kívánja átadni a Proware Kft. hat állami tulajdonú cégnél végzett vizsgálatának anyagait - értesült a Népszabadság. A minõsítés után az államtitkár további feljelentéseket tehet. Abban az esetben, ha a tárgyalások után konkrét felkérést kapunk a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárságától, mi könyvszakértõk, pénzügyi, banki szakértõk, ügyvédek, valamint büntetõjogászok bevonásával végezzük el a minõsítést - nyilatkozta lapunknak Muskovszky Gábor, az egyesület elnöke. A lap nformációi szerint az egyesület a szakértõi munkát ingyen végezné el a közpénzügyi államtitkárságnak. Mint arról az Index korábban beszámolt, Keller korábban levelet küldött a vizsgált cégek új vezetõinek, amelyben azt tudakolta, hogy büntetõjogi szempontból hasznosak voltak-e a Proware tanulmányai.

A ProWare átvizsgálta a nyertes cég korábbi pályázati gyõzelmeit is. Következtetése szerint a Dataware sikeres állami megrendeléseiben többek között Haraszti Lászlónak és Tekler Vilmosnak volt nagy szerepe. Õk ketten tagjai voltak a Sportfolió döntõ bizottságának is. Haraszti korábban a Magyar Állam Kincstár világbanki közbeszerzési vezetõje, majd az APEH és a Nemzeti Autópálya Rt közbeszerzési vezetõje volt, Tekler pedig a Kincstár informaikai igazgatója, az MFB FEB elnöke és a Sportfolió informatikai igazgatója is volt. A Dataware az elmúlt idõszakban mindenütt nagyösszegû megrendelésekhez jutott - állítja az átvilágító cég jelentése.

Sikeresen debütálásról ad hírt a T-Systems

A T-Systems honlapján a cégrõl szóló híradások között utolsóként szerepel az a májusi keltezésû írás, amely szerint "sikeresen mutatkozott be az integrált beléptetõ és jegyértékesítõ rendszer az UTE-Ferencváros mérkõzésen a Megyeri úti stadionban". A rendszer központi adatbázisát az "elõzetes határidõnek megfelelõen 2002. március 31-én" adták át. A T-Systems híre idézi Tekler Vilmost, a Stadion Informatikai Projekt koordinálásáért felelõs Sportfolió Kht. informatikai igazgatóját, aki szerint a rendszer minden várakozást felülmúlóan szerepelt.