Viola
-5 °C
-2 °C

Újra a szépkorúak szervezetével indul az MDF

2006.07.25. 14:23
Választási megállapodást csak a Tisztelet Társaságával köt az MDF, a koalíciós pártokkal kizárják az együttműködést, a Fidesszel viszont számos helyen, például Debrecenben is közösen indulnak.

A települések kilencven százalékában önállóan indul a Magyar Demokrata Fórum, helyi megállapodást is csak az ellenzékkel hajlandóak kötni, mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. A politikus az Index kérdésére határozottan kizárta, hogy az MSZP-vel, vagy az SZDSZ-szel közösködjenek, de azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a MIÉP-pel, vagy a Jobbikkal induljanak együtt.

Kósa Lajos közös jelölt lesz


Kósa Lajos
Csak abban az esetben képzelhető el, hogy a radikális jobboldallal közös aspiránst indítsanak, ha szélesebb körű összefogás jön létre. Budapesten önálló jelöltet állít a párt Katona Kálmán személyében, ellenben például Debrecenben a regnáló polgármestert, az újrainduló Kósa Lajost támogatják. Bár Gémesi György és a demokrata fórum kapcsolata megromlott, egykori pártja nem indít ellene senkit, és ha Gémesi kéri, támogatja is.

Az MDF az önkormányzati választásokon is együtt akar működni a Tisztelet Társaságával, egy hónapon belül alá is írhatják az erről szóló megállapodást. Polgármester-jelöltséget a szervezet nemakar, közgyűlési helyeket viszont annál inkább. Hock Zoltán azt mondta, most jobban megnézik, kiket ajánl a Tisztelet Társasága, mivel a tavaszi parlamenti választásokat megelőzően a párt listájára került aspiránsokat csak a választás után ismerték meg.

Leisztinger emberei a listán

Az a két forduló közti kampányban derült ki, hogy a Tisztelet Társasága több, Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozó személyéhez köthető jelöltet indított az MDF országos listáján. Bár Dávid Ibolya sietve leszögezte, hogy baloldali pénz nem landolt az MDF kampánykasszájában, arra nem tudott érdemi magyarázatot adni, hogy kerültek éppen Leisztinger emberei pártja listájára. Azzal véádekezett, a TT maga dönthette el, kit javasol a listás helyekre.

A Tisztelet Társasága 2003 elején jött létre, első elnöke Schmuck Andor, az MSZP egykori fenegyereke volt. A szervezet évekig csupán azzal hallatott magáról, hogy Korda György koncerteket szervezett a nyugdíjasoknak, illetve elérte egy csontritkulás elleni gyógyszer árának csökkentését. A TT tavaly azzal a céllal kereste meg a pártokat a választások előtt, hogy vállalják fel a szervezet célkitűzéseit a kegyeleti járandóság, az idősek érdekében végzett közmunkák kreditrendszerének és a 3 százalékos extra nyugdíjemelésnek a bevezetéséről.

A pártok közül csak a demokrata fórum vállalta a Tisztelet Társasága célkitűzéseinek képpviseletét, így a szervezet végül velük kötött megállapodást. A TT arra buzdította tagjait, voksoljanak a Dávid Ibolya által irányított pártra, cserébe megkapták az MDF országos listájának 9., 10., 11., 13. és 14. helyét. Így olyan fórumos nagyágyúkat utasítottak maguk mögé a TT jelöltjei, mint Viniczai Tibor alelnök, vagy Pusztai Erzsébet, az MDNP egykori elnöke. Végül jelöltjeik közül egyedül Vas János került a parlamentbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!