Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mátyás a középiskolások kedvence

2005.06.14. 09:37
Napóleon népszerűbb Szent Istvánnál, Hitler Deák Ferencnél a magyar középiskolások között. A történelmi személyek népszerűségi versenyét Mátyás király vezeti. Az agrárérdeklődésüek Kádárt és Lenint, a művészeti iskolások a pápát szeretik az átlagnál jobban.

Toronymagasan vezet Mátyás király a legnépszerűbb történelmi személyiség a magyar középiskolások körében, derült ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) 2005-ös felméréséből. Az 501 középiskola 27 729 diákjának megkérdezésével végzett felmérésben a válaszadók tizenhat százaléka jelölte meg Mátyást kedvenceként.

Népszerű diktátorok

A FISZ 2003-ban készült első felméréséhez képest Szent István javított, Kossuth Lajos rontott helyezésén. Az államalapító király a tíz százalékot elért Napóleon mögött Széchenyi Istvánnal holtversenyben a harmadik. Kossuth Lajos a holtversenyes ötödik helyre csúszott vissza. A reformkor nagy alakja Adolf Hitler náci diktátorral osztozik az ötödik helyen, mindkettejüket a megkérdezettek négy százaléka említette kedvenceként. Az első öt helyezett között így két totalitárius, Európa meghódítására törekvő diktátor is van.

A diákok a későbbiekben is bizonyították, hogy vonzódnak a keménykezűekhez. A hetedik helyen hármas holtverseny alakult ki három abszolutista, Mária Terézia, Nagy Sándor és Julius Caesar között. A hármak többek között a magyar történelem olyan nagyjait előzték meg, mint a csupán a megkérdezettek egy százalékának támogatását élvező Hunyadi János, Zrinyi Miklós, Dobó István, Nagy Imre és Deák Ferenc.

A parasztok Kádárt, a művészek a pápát szeretik

A kedvencek között a tanulók pályaválasztása szerint eltérések mutathatóak ki. Az agrárium iránt érdeklődők körében az átlagnál népszerűbb Kádár János és Lenin, a művészeti iskolások II. János Pálért rajonganak kiemelkedően. A lányok Mária Teréziában, Erzsébet királynéban és Jeanne D'Arcban találnak ideált, a fiúk a hadvezéreket szeretik.