Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Titkolja a kormány a titoktörvény változtatását

2006.10.31. 14:34
Továbbra is homályos, a kormány mit szeretne változtatni a titoktörvényen, amelyről még a koalíciós pártok előtt is titkolóznak.

Egyértelműbb és világosabb lesz az országgyűlés elé jövőre kerülő új titoktörvény, amelyről jelenleg is egyeztetnek a kormánypártok, közölte Szilvásy György kancelláriaminiszter. Mint tegnap a Népszabadság beszámolt róla, a tervezettről a kormánypártok megegyezés közelébe jutottak, ugyanakkor az Indexnek ezt egyetlen kompetens képviselő sem erősítette meg, sőt az SZDSZ két prominense is megakadt tárgyalásokról számolt be.

A kormányzat szerint a törvényjavaslat az európai uniós szabályozáshoz közelítené a magyart, de részleteket ő sem közölt, csupán azt mondta, az egyeztetések jelenleg is folynak. Az előterjesztést a jövő évben nyújtják be az Országgyűlésnek, mert az idei törvényalkotási programba nem fér bele. A miniszter elmondta azt is, hogy a Népszabadság hétfői számában közöltek egy régebbi állapotot tükröznek.

Súlyos szankciók a titoksértőknek

A Népszabadságban valamennyire részletezett új titoktörvény az újságírókat ugyan mentesítené a börtönbüntetéstől, ha gondatlanságból államtitkokat hoznának napvilágra, de pénzbüntetést vagy közmunkát továbbra is kiszabhatnának. A kiszivárogtató viszont börtönt kaphatna.

A kormányzati tervekről a lapnak kiszivárogtatott hírek szerint a "olyan tágra szabnák a védendő információk körét, hogy abban a költségvetés tervezésére, a gazdaságpolitika átalakítására, az EU-támogatások felhasználására vonatkozó adatok mellett szinte valamennyi, a nemzetközi kapcsolatainkkal összefüggő adat és elemzés is jól elfér". Kizárnák a nyilvános adatok köréből a közpénzből készített tanulmányokat is. Jogvédők a tervezet előkészítésének módját és annak tartalmát elfogadhatatlanak tartják.

Vajda Péter, a nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője szerint az új törvény tervezete mintegy 60 százalékkal csökkentené a minősíthető adatfajták körét. A jelenleg hatályos titoktörvényben, illetve a felhatalmazása alapján a titokbirtokosok által kiadott miniszteri rendeletekben, közleményekben több mint 600 adatfajta szerepel, mondta.

A kormány várhatóan decemberben dönt a törvényjavaslatról, amit 2007 tavaszán nyújtanak be az országgyűlésnek.