Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A hatástanulmány szerint a Tubesre mehet a radar

2006.11.11. 16:27
Közzétették a honvédelmi tárca honlapján a Pécs melletti Tubesre tervezett radarállomásról készített hatástanulmányt. A dokumentum szerint a terület alkalmas a NATO lokátorállomásának megépítésére, a meglévő rádiótechnikai bázishoz képest az nem jelent érdemi változást a környezetre. A tanulmány készítői ugyanakkor elismerik: a radar működéséből adódó elektromágneses sugárzás hosszú távú ökológiai hatásai nem ismertek.

Alkalmas a Pécs melletti Tubes a NATO-lokátorállomás felépítésére a honvédelmi tárca honlapjára szombaton felkerült hatástanulmány szerint. Egy budapesti tervező és mérnöki tanácsadó iroda által, környezetvédelmi mérnök, geofizikai és ökológiai szakemberek bevonásával készített dokumentum összegzésében az olvasható, hogy az új objektum a környezetben, annak elemeiben csak minimális változást eredményezne.

A honvédség jelenleg is a helyszínen működő rádiótechnikai bázisa és az új radar funkciója lényegesen nem tér el egymástól. Sőt, a beruházás tájesztétikai szempontból javulást is eredményez, mert megszüntethetők a meglévő antennatornyok és egyéb tájidegen építmények. A torony kivételével az összes építmény növényzettel borított zöldtetővel fedett, illetve föld alatt helyezkedik el.

Sérülékeny terület, ismeretlen hatások

A tanulmány felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ökológiai szempontból a terület nagyon sérülékeny, így az objektum és környezete az építkezés és a működtetés során gondos védelmet igényel. Mivel a fejlesztés csak a jelenleg is használt területeket érinti, jelentős környezeti változás nem várható.

A tanulmány készítői kitérnek arra, hogy a radar működéséből adódó elektromágneses sugárzás hosszú távú ökológiai hatásai nem ismertek, és e tanulmány keretében azt nem is volt módjuk vizsgálni. Ezzel kapcsolatban az országos sugárbiológiai kutatóintézet korábbi dokumentációjából idéztek. Aszerint "megállapítható, hogy a jelenlegi szélessávú expozíció messze alatta van a megengedhető határértékekenek, így a radar sugárzásából adódó összes expozíció várhatóan nem fogja meghaladni a megengedett határértékeket".

A honvédelmi tárca pénteken közölte, hogy elkészültek a Tubesre tervezett lokátorállomással kapcsolatos hatástanulmányok, melyek tartalmát pénteken az államfő, az érintett minisztériumok vezetői és a civilek is megismerhettek. Sólyom László pénteken hivatalában fogadta Szekeres Imre honvédelmi, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, akik meg is kapták a hatástanulmány egy-egy példányát.

Iváncsik Imre, a minisztérium államtitkára délután a Civilek a Zengőért Mozgalom, a Védegylet, a Greenpeace képviselőivel, Fapál László honvédelmi miniszteri megbízott este Pécsett, a helyi önkormányzat, továbbá a helyi civil szervezetek vezetőivel találkozott és átadta a hatástanulmányok egy-egy példányát.

Újabb fórum lesz 20-án

Balázs Péter, a radarellenes pécsi Istenkúti Közösségért Egyesület tagja elmondta, hogy a dokumentum tartalmának véleményezéshez nekik és szakértőiknek több napra lesz szükségük. Balázs Péter beszámolt arról, hogy a honvédelmi miniszteri megbízott arról is tájékoztatta őket: a szaktárca a Tubesre tervezett radarral kapcsolatban november 20-án újabb lakossági fórumot tervez a baranyai megyeszékhelyen.