Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Összegyűltek a radarellenes aláírások

2006.10.26. 08:00
Ügydöntő népszavazást írhatnak ki a pécsi Tubesre tervezett lokátorról, ha hitelesnek találják a tizenháromezernél több aláírást. A Honvédelmi Minisztérium két radart már megépített, a harmadikra azonban esélye sincs.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom egy hónap alatt tizenháromezernél több aláírást gyűjtött össze azzal a céllal, hogy helyi ügydöntő népszavazást írjanak ki a Pécshez tartozó, 611 méter magas Tubes hegyre tervezett légtér ellenőrző lokátorról, írja a Népszabadság. Az ívek hitelesítése még hátravan.

Ha a referendum érvényes lesz, és a szavazók elutasítják a radart, akkor a pécsi közgyűlésnek úgy kell módosítania a város rendezési tervét, hogy a Tubesre ne épülhessen lokátor.

A radart a Honvédelmi Minisztérium először a Zengőre akarta építeni, azonban a helyiek és környezetvédelmi szervezetek tiltakozása ezt megakadályozta. Új helyszínként 2005-ben jelölték ki a Tubest, de még a helyi MSZP is azt mondta a kampányban, hogy ne épüljön radar a pécsiek akarata ellenére.

A Magyarország délnyugati részére telepítendő radart amúgy sehol sem látnák szívesen. Egy tanulmányban lehetséges helyszínként megnevezett tolnai Mórágy polgármestere azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy a környékbeli településekkel együtt protestálnának a beruházás ellen, akárcsak a villányiak és a siklósiak, ha a Tenkes-hegy lenne kijelölve.

A Honvédelmi Minisztérium három, a NATO-rendszerébe illeszkedő lokátorral védené Magyarország légterét. A békéscsabai és a bánkúti már üzembe állt, a harmadik radar esetében nincs esély arra, hogy a tervek szerint 2007-re megépüljön.