Bernadett
0 °C
4 °C

A Pécs melletti Tubesen épül a NATO-radar?

2005.11.23. 07:44
Megtalálták a Zengőre tervezett lokátor végleges helyét, értesült a Népszabadság. A Tubes mellett az dönthetett, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél, és hogy "csak" egy már meglévő katonai objektumot kell majd átépíteni.

Az eredetileg a Zengőre tervezett NATO-radarról tárgyal a miniszterelnök ma délután a köztársasági elnökkel, a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter társaságában a Sándor-palotában. A megbeszélést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közös sajtótájékoztatót tart. A Népszabadság értesülése szerint a miniszterelnök ezt az alkalmat használja ki, hogy bejelentse: nem a Zengőn, hanem a Tubes-hegyen épül fel a déli határhoz tervezett NATO-radar.

Juhász Ferenc kedden jelentette be, hogy a közeljövőben olyan javaslattal áll elő a honvédelmi vezetés a NATO-radar ügyében, amely kielégítheti az üggyel kapcsolatos környezetvédelmi és a biztonságpolitikai szempontokat is. A részletekről a miniszter többet nem árult el, csak annyit mondott, hogy a rendszer működéséhez továbbra is három darab NATO-lokátorra van szükség.

Megvédték a Zengőt

Magyarország még a Horn-kormány idején kezdett tárgyalni a NATO-val három nagy teljesítményű radar magyarországi telepítéséről, a helyszínekről az Orbán-kormány idején döntöttek, emlékeztet a lap. Bánkúton és Békéscsabán már felépült az új állomás, Magyarország déli részén, a Mecsekben azonban meg sem tudták kezdeni a munkákat. Civil szervezetek ugyanis 2004 februárjában megakadályozták a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás megépítéséhez nélkülözhetetlen fakitermelési munkákat.


A Zengőre tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)

A lakossági felháborodás és a sorozatos megmozdulások hatására tavaly egy szakértői csoport vizsgálta meg a lokátor elhelyezésének lehetőségeit. A szaktárca augusztus elején kezdeményezte a NATO beruházási ügynökségénél, hogy halasszák el a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg meg nem találja Magyarország a lokátor végleges helyszínét.

Nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél

A Népszabadság úgy tudja, hogy Zengő körül kialakult helyzet után több lehetséges helyszínt ismételten megvizsgáltak a Mecsekben és a Villányi-hegységben. Korábban, a tervezési szakaszban négy helyszínt tartottak alkalmasnak a lokátor megépítésére: a Jakab-hegyet, a Tubest, a Hármas-hegyet és a Zengőt.

A Pécstől pár kilométerre észak-nyugatra lévő Tubes mellett végül az dönthetett, hogy a 612 méter magas hegy nem sokkal alacsonyabb a 682 méter magas Zengőnél, ezért az ide tervezett állomás felderítőképessége sem lenne sokkal rosszabb, mint a Zengőre tervezetté. Ráadásul itt már van egy katonai objektum, a honvédelem mikrohullámú láncának egy eleme. Ezt könnyen el tudják helyezni máshová, így a már meglévő honvédségi területen létesülhetne az új radar, csakúgy mint a bánkúti lokátor esetében is történt.

Az új helyszínt azonban az illetékes szakhatóságokkal, az önkormányzatokkal, a környezetvédőkkel és a NATO-val is egyeztetni kell, ráadásul az észak-atlanti szövetséggel alkudni anyagi gondokat is jelenthet, mivel az eredeti szerződésekben a Zengő szerepelt helyszínként. Így előfordulhat, hogy a három nagy teljesítményű radarra szánt, összesen több mint húszmilliárd forintos NATO-támogatást megnyírbálják.