Alfréd
-7 °C
2 °C

A bíróság leállította a tubesi építkezést

2008.03.03. 12:14
A Fővárosi Ítélőtábla szerint nincs kikötve, hogy mikor és hol kell felépíteni a Tubesra tervezett NATO-radart, ezért helyt adott a pécsi önkormányzat keresetének és felfüggesztette az építési engedély végrehajtását. Most folytatódhatnak a perek a radar ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajtását. A döntés következtében mindaddig nem kezdődhet meg a beruházás, amíg határozat nem születik a civil szervezeteknek, Pécs önkormányzatának és magánszemélyeknek az építési engedély hatályon kívül helyezésére és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványaiban.

A táblabíróság az első fokon korábban eljárt Fővárosi Bírósággal ellentétes döntést hozott, melyet azzal indokolt, hogy ha idővel helyt adnának az építési engedély felfüggesztésére és az új eljárás lefolytatására irányuló beadványoknak, az addig elvégzett kivitelezési munkák olyan károkat okoznának a környezetben és a vízbázisban, melyeknél kétséges az eredeti állapot visszaállítása.

Az indoklásban szerepel az is, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt a radarállomás felépítésére, de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése következtében a beruházás a tervezett határidőre nem valósítható meg, ezért a Magyar Köztársaságnak csaknem 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radarrendszert a Dunántúlon, reagált a döntésre a Honvédelmi Minisztérium. Közleményük szerint a minisztérium illetékes hatósága csak azután adta ki az építési engedélyt, miután az engedélyezési eljárásba bevont 14, szakmailag kompetens és illetékes szakhatóság mindegyike engedélyezte azt.

Pécs képviselő-testülete tavaly decemberben akként módosította a helyi építési szabályzatot, hogy a Tubesen a jövőben ne épülhessen katonai radar, a HM megtámadta azt, így az sem biztos, hogy az engedély esetleges hatályon kívül helyezése megakadályozza a területen a későbbi katonai fejlesztést.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult.

Pécsi civil szervezetek 2006 szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért. A 2007 márciusában megtartott helyi népszavazás érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar építését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!