Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Blokádot építettek a Tubes előtt

2008.02.26. 10:45
A Tubesre vezető utat tüntető civilek szűkítették el kedd délelőtt. A rendőrök több demonstrálót is megbüntettek tiltott helyen parkolásért.

Civilek eltorlaszolták a Tubesre vezető út nagy részét kedden. Az út bejáratát autókkal és murvából épített gáttal szűkítették. A helyszínen demonstrálók azt mondják, hogy azért akadályozzák a közlekedést, mert munkálatok kezdődtek a hegy tetején, ahová NATO-lokátor építését tervezi a honvédelmi tárca. A helyszínre rendőrök érkeztek, akik szabálytalan parkolásért megbírságolták az autósokat.

Egyelőre csak a meglévő adótorony híradástechnikai eszközeit szerelték le, de a helyiek szerint ez már az építkezés kezdetét jelzi. A tüntetők szerint jogellenes lenne a lokátor építése, mert a Fővárosi Ítélőtábla még nem döntött az építési engedély megtámadásáról.

Murvából építettek gátat

A Honvédelmi Minisztérium állítja, hogy csak a szokásos karbantartó munkákat végzik, a mostani szereléseknek semmi közük a lokátor építéséhez. A helyszínen dolgozó katonák arra panaszkodnak, hogy teherautóval nem tudják megközelíteni az objektumot, de ha katasztrófa történne akkor a mentők vagy a tűzoltók sem tudnának felmenni.

A Tubesre tervezett lokátor építése évek óta húzódik. A Honvédelmi Minisztérium már 1995-ben megkezdte a radar előkészítését, akkor még a Zengő csúcsára tervezték. Természetvédők és helyi civilek ezt tiltakozó akciók sorozatával és Sólyom László köztársasági elnök segítségével megakadályozták. Új helyszínnek a Tubest jelölték ki, amibe Pécs önkormányzata előbb beleegyezett, majd később megpróbálta visszavonni a támogatást. Több civil szervezet hasonló tiltakozást tervez, mint annak idején a Zengőn akadályozta az építkezést.

A több mint húszmilliárdos radar Magyarország légterét hivatott védeni déli irányból. Ha nem készül el belátható időn belül, akkor a NATO visszavonhatja az elkészítésére adott pénzt, és Magyarországnak saját forrásból kell megoldania légvédelmét. A környéken élő civil szervezetek viszont aggódnak a radar egészségkárosító hatása miatt.