Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem kell környezetvédelmi engedély a tubesi radarhoz

2006.11.17. 16:27
Nem kell környezetvédelmi szakhatósági engedély a Tubesre tervezett NATO-radar építéséhez. A vizsgálatok szerint a beruházás nem érint védett területet, és nincsenek "elviselhetetlen mértékű vagy káros hatásai".

Nem kell környezetvédelmi hatósági engedély a Tubesre telepítendő NATO-radar építéséhez, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A közlemény szerint a jelenlegi szabályozás szerint az objektum kiépítése nem tartozik a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet hatálya alá.

A természetvédelmi felügyelőség a tervezett honvédelmi beruházáshoz készített környezeti hatástanulmányt. A szakhatóság állásfoglalása szerint a radarállomás nem azonosítható a kormányrendeletben "távközlési adó (antennatorony) védett természeti területen" kategóriába sorolt létesítményre vonatkozó szabályokkal, illetve a NATO-lokátort nem védett természeti területen építenék fel.


A Tubes csúcsa

A tervezett honvédelmi és katonai célú létesítmény építési engedélyezési eljárásában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium területén szakhatóságként a sajátos építményfajták körébe tartozó honvédelmi és katonai célú építményekre vonatkozó építésügyi hatósági engedélyezési eljárások szabályairól szóló kormányrendelet alapján első fokon a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jár el. A dél-dunántúli felügyelőség az ügyben szakmai véleményt az ő megkeresésükre adott.

A tanulmány megállapításai összességben szakmailag megalapozottak, elfogadhatóak. A NATO-lokátor létesítése, üzemeltetése során helyesen minősítik a környezeti elemekre gyakorolt hatásokat, azok között elviselhetetlen mértékű vagy káros hatás nem fordul elő.