Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A HM szeretné látni a civilek Tubes-tanulmányait

2006.11.12. 14:51
A Honvédelmi Minisztérium felkérte a pécsi civil szervezeteket, hogy hozzák nyilvánosságra az általuk készíttetett, illetve rendelkezésükre álló tanulmányokat, amelyekre hivatkozva alkalmatlannak tartják a Tubest, mint lehetséges helyszínt és veszélyesnek a telepítendő radarberendezést.

A HM korábban megjelentette a Tubes hegyre tervezett radarállomás építésével kapcsolatos környezeti hatástanulmányokat, valamint a 3D radar környezetében várható elektromágneses sugárzás várható adatait. A tanulmányok és szakvélemények alapján megvalósítható és az egészségre ártalmatlan a beruházás a vizsgált helyszínen is.

Az OKK - Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet - a radar-alapadatok, valamint a békéscsabai radar próbamérésének adatai alapján készített tanulmányában az emberi szervezetre ártalmatlannak minősítette a radarberendezés által keltett elektromágneses sugárzást, tekintettel arra, hogy a mért adatok nagyságrendekkel alatta maradnak a határértéknek - emlékeztet a minisztérium.

A tárca - mint közleményükben írják - fontosnak tartja, hogy a civil társadalom "tudományosan megalapozott szakvéleményekből és tanulmányokból", vagyis a tények alapján tájékozódjon a kérdésről. "Egy ilyen típusú tanulmány elkészítéséhez mindenképpen szükséges, hogy a telepítendő radarberendezés műszaki alapadatai, vagy a már próbaüzemen lévő berendezés mérési adatai rendelkezésre álljanak. Az elmúlt időszakban a honvédelmi tárcához ilyen adatok megismerésére kérelem sem szakértőktől, sem civil szervezetektől nem érkezett" - olvasható a közleményben.

A tárca által nyilvánosságra hozott hatástanulmányok és a szakvélemények is alátámasztják a független szakértők véleményét, akik lehetségesnek tartják a Tubes hegyen radarállomás felépítését, véli a minisztérium. Szerintük ezen a helyszínen a korábban kormányhatározatban foglalt kritériumok alapján a környezeti és a biztonsági szempontok teljes mértékben biztosítottak és a várható elektromágneses sugárzás az emberi szervezetre ártalmatlan.