Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

A Mazsihisz demonstrációt szervez a Vér és Becsület ellen

2003.02.13. 16:34
Antifasiszta ellendemonstrációt szervez szombaton a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Mazsihisz ugyanott és ugyanakkor tüntet, mint a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesület. A szövetség néma, békés tüntetést tervez, amelyen sürgetik a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálást. A Vér és Becsület ügyvivője szerint a tervezettnél sokkal többen is lehetnek szombaton a Kossuth téren.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége korábban közleményben tudatta: tiltakozik a Vér és Becsület február 15-re tervezett tüntetése ellen. Ekkor Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy ellendemonstrációt tartanak. Miután a szövetség vezetői döntöttek, szándékukról tájékoztatták a BRFK-t. A rendőrség ügyeletes szóvivője az Indexnek elmondta, tudomásul vették a Mazsihisz bejelentését.

Néma tiltakozás a neonáci eszmék terjedése ellen

Tordai Péter az Indexnek elmondta, békés demonstrációt akarnak, éppen ezért nem visznek transzparenseket, nem tartanak beszédeket. Mivel nem akarják megszentségteleníteni a szombatot, csak némán tiltakoznak a neonáci eszmék terjedése ellen. A szövetség a demonstrációval is szeretné sürgetni a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálást. Tordai Péter azt is elmondta, várnak minden velük szimpatizáló, józanul gondolkodó állampolgárt a demonstrációra.

"A helyzetnek megfelelő erőkkel és eszközökkel vonulunk ki a Kossuth térre" - válaszolta az ügyeletes arra a kérdésünkre, hogy számíthatnak-e a résztvevők fokozott rendőri jelenlétre.

"Budapest ne legyen találkozóhely!"

A Mazsihisz elnöke korábban azt mondta: a törvények nem teszik lehetővé a rendőrségnek, hogy határozottan fellépjenek egy ilyen esetben. Az elnök szerint gyorsítani kellene a törvényalkotói munkát, hogy a hatóságok határozottan megakadályozhassák az ehhez hasonló neonáci felvonulásokat. Közleményben kérték a kormányt és a belügyminisztert: tegyenek meg minden szükséges intézkedést, hogy Budapest ne váljon a neonácik számára találkozóhellyé és menedékké.

"Sokkal többen is lehetünk"

A Vér és Becsület a Kossuth téren 12 órakor tarja meg Becsület Napi megemlékezését. Ezen minden évben a szovjet hadsereg által meggyilkolt német és magyar katonákra emlékeznek. Domokos Endre János, a szervezet ügyvivője, az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy 200-600 résztvevőre számítanak, de - mint fogalmazott - a "sajtóreklámoknak köszönhetően" idén ennél sokkal többen is lehetnek.  • Vennék
  • Hírek