Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szabad utat kaphatnak a tüntetők

2004.04.15. 09:01
A kormány módosítaná a gyülekezési törvényt. Ha jóváhagyja az erről szóló javaslatot, csak akkor tilthatnának meg demonstrációt, ha a közlekedés megbénulásához vezetne - írja a Népszabadság. A jelenlegi szabályozás szerint a hatóság akkor tilthat be egy tüntetést, ha az előzetes megítélése szerint a forgalom rendjének aránytalan sérelmével járna.
A jelenlegi szabályozás szerint a rendőrség "közlekedés rendjének aránytalan sérelme" miatt megtagadhatja egy tüntetés engedélyezését.

A korábban sok vitát kiváltó, viszonylag laza megfogalmazást a kormány egyértelműbbé tenné: a rendőrség csak akkor tilthatna meg tömegdemonstrációt, ha az "az adott település közlekedésének megbénulásával" járna.

Ezt is tartalmazza az uniós csatlakozással összefüggő törvénymódosításokról szóló előterjesztés - értesült a Népszabadság.

A több tucat törvényt érintő tervezet szerint a gyülekezési törvény egyébként is korrekcióra szorul, mert pontosítani kell, hogy a Magyarországon tartózkodó külföldiek mely köre jogosult például tüntetés szervezésére; a javaslat szerint a bevándoroltak, a letelepedettek és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők egyaránt élhetnek ezzel a joggal.