Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.19. 12:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A házbizottság rendkívüli ülése után a házelnök átsétál az MTV székházába, és megtekinti a pusztítás nyomait.

  • A választási kampány részeként bejelentik a BRFK-n a Parlament előtt folyó tüntetést - közölte az MTI-vel Takács András, aki a hétfő esti és éjszakai események moderátora volt. "Ezzel törvényessé és szervezetté válik a Kossuth téri demonstráció" - mondta, hozzátéve, hogy megalakult a résztvevőkből a Magyar Nemzeti Bizottság - 2006.

    Takács András elmondta, hogy a bizottságnak 13 tagja van, közülük négyen vannak megbízva politikai képviselettel, rajta kívül Toroczkai László, Balogh Barna, és Molnár Tamás. "Most akarjuk legalizálni a demonstrációt, mint a választási kampány részét" - közölte a tüntetés egyik vezéralakja, mielőtt a BRFK-ra indultak volna.

    A keddi tüntetésre folyamatosan érkeznek a résztvevők, egy óra előtt mintegy 300-350-en voltak a Kossuth téren. A Parlament előtt rohamrendőrök állnak pajzzsal a kezükben. A tömeg a kordonok mögött békésen demonstrál.

  • A budapesti orosz nagykövetség nem lát oroszellenes megnyilvánulást a Szabadság téri tömegtüntetésben moszkvai médiajelentések szerint. A diplomáciai képviselet szóvivőnője a szovjet hősi emlékmű csillagjának és címerének ledöntését elsősorban azzal hozta összefüggésbe, hogy a zavargások éppen ezen a budapesti téren zajlottak, ahol az emlékmű is áll, jelentette az Interfax hírügynökség.

    Orosz tévécsatornák az emlékmű "meggyalázásáról" is említést tettek az MTV-székház ostrománál, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának követeléséről szóló, kedd délelőtti tudósításaikban. Az orosz nagykövetségi szóvivőnő rámutatott, hogy a budapesti lázongásokat "magyarországi források" semmiképpen sem hozzák összefüggésbe Gyurcsány Ferenc oroszországi látogatásával.

  • Érdemi felszólalások nélkül, valószínűleg csak egy szavazással vezénylik le a kedd délutáni parlamenti ülésnapot, derült ki a házbizottság ülése után. Az öt parlamenti párt Az öt parlamenti párt képviselői megállapodtak annak a nyilatkozat-tervezetnek a szövegében, amely erőszakmentes véleménynyilvánításra szólítja fel az embereket, és amelyet várhatóan még kedden elfogad a parlament.

    A szocialista Gál J. Zoltán elmondta, nincs ötpárti felhatalmazás arra, hogy a rendőrség feloszlathassa a be nem jelentett tüntetéseket. Gál J. Zoltán azt mondta, a rendőrség minden törvényes eszközt felhasznál arra, hogy fenntartsa a rendet. Azt is hozzátette, hogy a jogászok vizsgálják, hogy tüntetésnek vagy választási gyülésnek.

  • Két bűncselekmény történt a hétfőről keddre virradó demonstráción Debrecenben, közölte Halmosi Zsolt rendőr-dandártábornok kedden sajtótájékoztatón Debrecenben. A Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány arról tájékoztatott, hogy az éjszakai megmozdulások különböző helyszíneken zajlottak, ezeken változó létszámmal 2-3 ezer ember vett részt, így a főtéren és az MSZP székháza előtt is tüntettek.

    A főkapitány tájékoztatása szerint ismeretlen tettesek betörték egy villamos ablakát. Egy másik csoport mintegy 130 ezer forintos kárt okozott, amikor megrongálta a debreceni MSZP székház kerítését, és betörte egy ott parkoló autó ablakát. A rendőrök Debrecenben senkit nem állítottak elő, garázdaság bűncselekménynek megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen folyik az eljárás.

  • Elmarad a Critical Mass elnevezésű, péntek estére tervezett budapesti kerékpáros felvonulás, nehogy azt más célokra is fel lehessen használni, közölte a szervezet kedden. "A kerékpáros felvonulás rendezőiként szeretnénk elkerülni még az esélyét is, hogy a Parlament mellett elhaladó több tízezres belvárosi rendezvényt bármilyen módon fel lehessen használni az igazi üzenetétől eltérő célokra" - áll a szervezők közleményében. "A jelenlegi helyzetben nem lenne jó döntés" a civil rendezvény megtartása annak ellenére, hogy a tavaszi kampánycsend idején rendezett, 32 ezer biciklist megmozgató rendezvényük "gond nélkül" zajlott. Nem szeretnék ha bármilyen incidens kikezdené az egyébként pártpolitikától mentes demonstráció jó hírét, szögezte le Kürti Gábor felelős szervező.

    A vidéki helyszíneken a rendezők saját hatáskörükben döntenek a felvonulás megtartásáról. Elmondták azt is, hogy az Európai Autómentes Nap nem marad el, ezért bátorítanak mindenkit, hogy pénteken tegye le autóját, és válassza a kerékpározást, illetve az aznap ingyenes tömegközlekedést.

  • A kormány krízise még nem szükségállapot

    "Per pillanat" nincsenek olyan körülmények, amelyek miatt szükségállapotot kellene elrendelni - véli Lövétei István. Az alkotmányjogász hozzátette: az ország működőképessége nincs veszélyben. Szerinte a szükségállapot emlegetése ahhoz vezetne, hogy "fokozatosan megyünk egyre rosszabb és rosszabb irányba". A szükségállapot igazi ereje a hadsereg, márpedig a katonaság erre a feladatra teljesen alkalmatlan.

  • Információink szerint gőzerővel folyik a kedd esti tüntetés szervezése. Forrásaink szerint az MTV-székház ostroma spontán megmozdulás volt ahhoz képest, amit a résztvevők mára terveznek. A főként sms-ben folyó előkészítésben álítólag a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom játsza a főszerepet.


    Klikk!
  • Ilyen kevés ember máshol nem csinál ekkora balhét

    Párizsban hetente tombol többezer gyújtogató, Berlinben minden május 1-én ostromállapot van, Budapesten négyszáz huligán is kezelhetetlen káoszt okozott.

  • Sólyom: köztörvényes bűncselekmény volt az MTV ostroma

    Köztörvényes bűncselekménynek minősítette Sólyom László a Magyar Televíziónál keddre virradóra történteket. Maga az államfő fogalmazott így kedden kora délután a Sándor-palotában. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: keddre virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta a Magyar Televízió épületét, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott.

    Kiemelte: "köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is".

    Mint mondta, súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani. Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke a köztársasági elnök beszéde előtt közölte: Sólyom László reggel hivatalába kérette az igazságügy-minisztert és a rendőrség illetékeseit, akik azonban eddig nem érkeztek meg.

  • Az Index értesülései szerint a Magyar Televízió tegnap napközben, még az ostrom előtt több fenyegető telefonhívást kapott. A telefonálók már akkor egy tiltakozó petíciót akartak beolvasni élő adásban, amikor pedig a köztelevízió munkatársai elutasították ezt, volt, aki megfenyegette az MTV-t, mondván „ki fogunk füstölni titeket”. Az MTV a fenyegető hívások ellenére nem kért rendőri biztosítást a Szabadság téri székház elé.
    Az MTV vezetése határozottan cáfolta az Index értesüléseit.

  • A Kossuth téren szemerkélni kezdett az eső, de a rendőrök - annak ellenére, hogy csurom víz a ruhájuk - nem emelhetik a fejük fölé a pajzsokat, így tovább áznak.

  • Hosszas hallgatás után kedden 16.30-kor Orbán Viktor is megszólal. A Fidesz elnöke a Gyurcsány-felvétel kiszivárogtatása és az utcai megmozdulások kezdete óta először nyilvánít véleményt.

  • Megkezdődött a parlament első őszi plenáris ülése. Várhatóan csak egy szavazás lesz :az öt parlamenti párt képviselői erőszakmentes véleménynyilvánításra szólítják fel az embereket.

  • Lezárják az ELTE két épületét

    Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja rendkívüli szünetet hirdetett az intézmény hallgatói számára kedd délután két órától a Trefort-kerti és az Ajtósi Dürer sori kampuszok területére. A vezetés nem tudja biztosítani az épület védelmét, a diákoknak délután kettõkör kellett elhagyniuk a kampuszokat.

  • Marakodnak az elkurtuk.hu-ért

    Hétfőn fél órán belül többen is megpróbáltak lecsapni a doménre. Elkurtuk.com és .eu már van, a .info az mszp.hu tükrözése.

  • A parlament, miután Szili Katalin házelnök felolvasta, elfogadta az öt frakcióvezető által benyújtott, Az erőszak ellen a békességért című nyilatkozatot. Az Országgyűlés két nem és két tartózkodás mellett fogadta el a nyilatkozatot. A képviselők a felolvasás végén zúgolódtak, ezért Szili rászólt képviselőkre.

  • Az MTV előtt tegnap történtekért a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyértelműen Gyurcsány Ferencet tartja felelősnek. A botrányos hangfelvételt követő cinikus reagálása egyértelműen provokáció, azt üzente az embereknek, hogy "hülyének nézlek benneteket". Európa számos országában ennél kevesebbért is zúztak már szét egész belvárosokat -írja a Jobbik közleményében.

    A Jobbik fontosnak tartja leszögezni, hogy tagjai a rongálásokban és az utcai harcban nem vettek részt. A Jobbik békés és nagyobb tüntetések útján szeretné, csak így lehet elérni a kormány lemondatását és új választások kiírását. Az ország számos pontján tüntető honfitársainkkal egyetértünk, helyenként egyszerű résztvevőként, máshol szervezőként vagyunk jelen. Elítélünk viszont mindent, amely árt a kormányváltás ügyének, és amelynek megvalósulásában egyedül a balliberális kormány érdekelt. Céljaink eléréséhez százezreknek, millióknak kell az utcára vonulnia -írják. Abból, hogy néhány százan összecsapnak a rendőrséggel, műemléki épületeket, autókat rongálnak meg, még nem lesz kormányváltás, csak elriasztják az óvatos többséget.

    A Jobbik Magyarországért Mozgalom éppen ezért megtartja szombaton 12 órára, a Köztársaság térre meghirdetett tüntetését, ahová minden magyar embert várunk, aki nem tűri, hogy a kormány a hazugságairól is hazudozzon - zárul a közlemény.

  • Az Európai Néppárt lemondatná a kormányt

    Az Európai Unió nem akar belefolyni a budapesti felfordulásba, az Magyarország belügye, így a magyar hatóságoknak kell kezelniük az eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy a Szabadság-téri vandalizmus és Gyurcsány Ferenc beismerése, miszerint pártja hazudott a választóknak, nem befolyásolják a magyar konvergenciaprogram elbírálását. A szóvivő szerint nem szabad összekeverni a gazdaságot és a politikát.

    A kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt közben Brüsszelben kiadott keddi nyilatkozatában lemondásra szólította fel a magyar kormányt.

  • A fidszes Aszódi Pál és frakciótársa, Kelemen András nemmel szavazott a nyilatkozatra. Aszódi, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának 76 éves vezetője az Indexnek rendkívül zaklatottan azt mondta, azért szavazott nemmel, mert nem kimosdatni, hanem megbuktatni akarja Gyurcsányt.

    Tartózkodott Turi-Kovács Béla és Wittner Mária, mindketten fideszesek. Wittner volt az egyetlen országgyűlési képviselő, aki megjelent a Kossuth téri tüntetéseken.

  • A rendõrök két hónapja demonstrálták a tömegoszlatást

    A rendőröket külön fel kell készíteni, hogy megtanulják kezelni, ha például durván szidalmazzák õket.

  • A Fővárosi Önkormányzat megdöbbenéssel vette tudomásul a Szabadság téren történt rendbontásokat - tájékoztatta az Indexet a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. "Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a mindannyiunk biztonságát óvó rendőrök közül többen is kórházba kerültek a garázda csoportok támadásait követően. A Fővárosi Önkormányzat minden egyes szolgálatot teljesítő rendőrnek köszöni, hogy vigyáznak mindannyiunk nyugalmára" - folytatódik a közlemény. Éppen ezért a hétfő este megsérült rendőrök mindegyike bruttó százezer forintot kap az önkormányzattól.

  • Nem nyilatkoznak az SZDSZ képviselői a Hír Tv-nek, amíg a csatorna nem kér bocsánatot a magyar társadalomtól az éjjeli események közvetítésének módja miatt - közölte a liberális párt. Mint írták, a "súlyosan elfogult televízió" tudósításai során a rendőrök ellen, az életveszélyes sérüléseket, óriási kárt okozó randalírozók mellett állt ki.

    "Mikor azt veti a tudósító a rendőrök szemére, hogy már nem velünk vannak, mikor ujjongva köszönti, hogy a tüntetők bevették a köztévé épületét, azaz a tömeg a rendőröket súlyosan bántalmazva, a tévé épületét feldúlva beront a közszolgálati intézménybe és rombol, olyan súlyos etikátlanságot követ el, melyet nem hagyhatunk szó nélkül" - fogalmazta meg véleményét az SZDSZ. A liberálisok szerint a szélsőjobb garázdákat, mint "fiatal forradalmárokat" ünnepelték, és a televízió tudatosan félreértelmezett közleményekkel igyekezett az általuk "háborúnak" nevezett bűncselekmény-sorozatot igazolni.

  • Délután 3 órakor rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatót tart Gyurcsány Ferenc a parlamentben. Jelenincs Imre, a parlament gondnoka, aki a nemzetközi sajtótájékoztatót készíti elő, beszól az újságíróknak, a bajszua alatt puffog, bazmegezik, kurvaanyázik.

  • Gergényi: Most már tapasztalata is van a rendõrségnek

    A 104, hétfõn megsebesült rendõr pénzjutalmat kap. Gyurcsány látja, hogy a rendõrség "bizonyítani akar".

  • Alábbhagyott a forradalmi hevület a Hír Tv-ben

    Keddre csillapodott a kormányváltó hangulat a Hír Tv-ben. Míg a helyszíni riporterek előző éjjel folyamatosan forradalmározták a tomboló csőcseléket, a keddi híradókban már tüntetőket, randalírozókat meg ostromlókat emlegettek, sőt előkerült Kádár János elkenős nyelve is, így kezdhetjük megszokni a „Szabadság téri események” kifejezést.

  • A Fidesz elnöke információink szerint lemondta a hétre tervezett vidéki kampányútjait. Úgy tudjuk, a Fidesz nem rendezi meg a szombatra meghirdetett budapesti nagygyűlését sem.

  • Debreceni irodájának rendőri biztosítását kérte a szabad demokraták szövetsége, mert hétfőről keddre virradó éjszaka ismeretlenek bezúzták a párt irodájának helyet adó társasház bejárati ajtaját, közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Gadus István megyei pártelnök.

    Gadus István kijelentette, alkotmányos válságot csak alkotmányos eszközökkel lehet megoldani, ezért higgadt tárgyalásokra van szükség. Kovács László, az SZDSZ debreceni polgármesterjelöltje felkérte Kósa Lajos fideszes polgármestert "üljön le azzal a tömeggel, amely tegnap köztörvényes eszközökkel lépett fel követelései érdekében". Kovács László, aki maga is ott volt hétfőn éjszaka Debrecen főterén a demonstráló tömegben felfedezte a Loki B-közép azon tagjait, akik nem oly régen a futballpályáján nacionalista uszítást folytattak.

  • A mostani zsizsegés már a tizenhat évvel ezelőtti rendszerváltás korát idézi. Soha nem hallott nevű szervezetek bukkannak elő a semmiből, legutóbb a Keresztény És Szociális Néppárt írt, hogy asszongya „valami nagyon nincs rendben az idei 1956-os ünnepre való felkészülésben. Nem sikerült a Gyurcsány-Orbán nevekkel fémjelzett ünnepi készülődés főpróbája, amint azt az éjszakai és hajnali események sajnálatosan tanúsították ország, világ előtt.” És így tovább. Az aláírók: Nyíri Miklósné megbízott elnök kinevezés alatt lévő alelnök és Dr. Mandl Károly tiszteletbeli alapító elnök, utazó nagykövet.

    Megszólalt régi ismerősünk, a másfél éve még ingyenkarórával kampányoló Létalap Párt is. „Felszólította országosan tagjait és szimpatizánsait, hogy ne vegyenek részt tüntetéseken és ne reagáljanak a kormány megdöntésére irányuló szervezkedésre.”

    Nem tudjuk, hány tagja van a Létalap Pártnak, de valami azt súgja, hogy közleményük ellenére ma sem ürülnek ki az utcák.

  • Biztonsági emberekkel vezettették ki a Magyar Televízió épületéből a Szili Katalin látogatására érkezett Hír TV forgatócsoportját. „Szégyelljétek magatokat és menjetek ki az épületből” – mondta Rudi Zoltán tévéelnök a stáb tagjainak. A Hír TV az éjszakai közvetítésében fiatal forradalmároknak nevezte az MTV székházába betört randalírozókat.