Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Ezerötszáz tűzoltó demonstrált a Kossuth téren

2001.11.08. 14:54
Három napos demonstrációt kezdett a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete csütörtökön délben a parlament előtt, ahol jelképesen eltemették a veszélyességi pótlékukat megvonó kormányrendeletet, illetve a tárcával folytatott tárgyalások dokumentumait. A Belügyminisztérium csupán egy kivetítővel képviseltette magát, amelyen a szakszervezetet bírálta.
Mintegy ezerötszázan vettek részt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) által csütörtökre meghirdetett Kossuth téri demonstráción, ahol a jobb bérekért emelték fel szavukat a hivatásos tűzoltók. Gálos Imre, a HTFSZ elnöke a nagygyűlésen elmondta: a jelenlegi és az előző kormány hasonló politikát folytat, és az utóbbi két kormányzati ciklus alatt a tűzoltók elvesztették a veszélyességi pótlékuk mellett az üdülési és lakástámogatásukat is.

A félelem bére: 153 forint/h

Veszélyességi pótlékuk megvonása óta havi szinten mintegy húszezer forinttal visznek kevesebbet haza a tűzoltók. Gálos elmondta, hogy a szakszervezet választmánya szerint a kedden érkezett belügyminisztériumi javaslat nem tartalmazott olyan elemet vagy garanciát, amely alapján visszaléptek volna a demonstrációtól

A tűzoltók, miután újból esküt tettek a Kossuth téren, piros dossziéba majd koporsóba helyezték a pótlékot megvonó rendeletet és a tárgyalások során keletkezett egyéb dokumentumokat. A parlament előtt felravatalozott koporsót három napon át őrzik majd.

Képmutatás?

A BM a követelésekre azzal válaszolt, hogy egy a parlament parkolójában elhelyezett kivetítőről a tűzoltók mindennapi életét megelevenítő képsorokkal és a szakszervezetet valamint a rendezvényt bíráló szövegek futtatásával "bombázta" az egybegyűlteket. Kevesen vehették észre a kivetítőt irányító szlovák rendszámú kisbuszt. Az esemény után újságírók kérdéseire válaszolva Gálos elmondta, nem kívánja kommentálni a BM akcióját, mivel mondanivalója súlyosan sértené Pintér Sándor belügyminiszter személyiségjogait, észrevételeit inkább személyesen közli a miniszter úrral.

Kertész László, a HTFSZ gazdasági ügyvivője elmondta: információik szerint több településről nem engedték el a demonstrációra a tűzoltókat, ezért jelent meg a vártnál szerényebb tömeg. Gálos az Index kérdésére elmondta: vannak olyan információik, hogy egyes tűzoltókat elbocsátással fenyegettek meg, ha részt vesznek a megmozduláson. A szakszervezet igyekszik a lehető legrövidebb időn belül kivizsgálni az ügyet, hisz demonstrációjukkal csak alkotmányos jogaikat gyakorolják.

Fegyelmezett tömeg, ajándék tea

A demonstrációt meglepően kevés rendőr biztosította. A tüntetők többnyire egyenruhájukra kötött gyászszalaggal tiltakoztak az alacsony bérek ellen. Rendbontás nem történt, csak apróbb bekiabálások tarkították a dokumentumok jelképes eltemetését. Az egyik résztvevő például azt ordította: "a dokumentumot kifelé, a Sanyit meg befelé". A Készenléti Rendőrség megjelent tagjai forró teát osztogattak a tüntetőknek.