Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetések Magyarországon a rendszerváltás óta

2002.07.04. 16:05
1990. október 26-30. - A 65 százalékos benzináremelés miatt magántaxisok gyűltek össze a Hősök terén, majd a Kossuth térre vonultak, követelve az áremelés visszavonását. Mivel ezt nem sikerült elérniük, a taxisok éjjel lezárták a pesti hidakat. A blokádakcióhoz vidéken is csatlakoztak, és másnapra az ország megbénult. Az Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás nyomán a kormány 12 forintot engedett a benzinárakból.

1990. december 10. - A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös rendezésében a tanárok Budapesten és több vidéki városban azért tüntettek, hogy az ágazat költségvetése ne tíz százalékkal, hanem az infláció arányában, negyven százalékkal emelkedjék.

1992. március 7. - Sok ezer egészségügyi dolgozó követelt központi, országos demonstrációján 50 százalékos béremelést, valamint a dologi költségek fedezetének inflációarányos növelését.

1993. június 1. - A pedagógusnapon a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete által rendezett többezres tüntetés követelte a közalkalmazotti illetmény- és előmeneteli rendszer törvényes határidőre (1994. január 1.) történő bevezetését.

1993. szeptember 14. - Több mint húszezer fő tiltakozott az Országház előtt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és a Magyar Parasztszövetség szervezésében a mezőgazdaság válsága és a kormány agrárpolitikája miatt.

1995. március 22. - Budapesten több mint tízezer diák tiltakozott a felsőoktatási tandíj bevezetése ellen. A Pénzügyminisztérium előtt a tüntetők kifütyülték Bokros Lajos pénzügyminisztert.

1995. március 30. - A PDSZ szervezésében pedagógusok tüntettek a budapesti József nádor téren a Bokros-csomag ellen.

1995. május 1. - A Pedagógusok Szakszervezete a csatlakozó Belügyi Dolgozók Szakszervezetével 15 ezres nagygyűlést tartott a Roosevelt téren, követelve az oktatás finanszírozásának biztonságát, és azt hogy a Bokros-csomag előirányzatai ellenére se bocsássanak el közalkalmazottakat a fegyveres testületektől.

1995. szeptember 5. - Több mint 2500 hivatásos tűzoltó tiltakozott Budapesten mostoha élet- és munkakörülményei miatt.

1995. szeptember 25. - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége szervezésében az ország felsőoktatási intézményeiben tiltakoztak a tandíj bevezetésének formája ellen. A tüntetéssorozat csak október 5-én ért véget, megállapodással.

1995. november 11. - Több tízezer egészségügyi dolgozó követelte a budapesti Kossuth-téren a 35 százalékos béremelést és a dologi költségvetés tízszázalékos emelését.

1995. november 15. - Több tízezer pedagógus és közművelődési dolgozó tüntetett a Parlament előtt 25 százalékos béremelést, valamint az oktatási és művelődési intézmények működésének és a foglalkoztatás biztonságának garantálását követelve.

1996. október 1. - A felsőoktatási tandíj eltörlését és a támogatások növelését követelték a kormánytól a Parlament elott a Magyar Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Szövetségének tagjai.

1997. március 8. - A Kommunális Szolgáltatók Egyesülete 200 tehergépkocsival megbénította a Belváros közlekedését. A tüntetők a Fővárosi Önkormányzat tervezete ellen tiltakoztak, amely a folyékony települési hulladék elszállítására egy közszolgáltatót tervez kiválasztani.

1997. március 11. - Budapesten Dél-Pest környéki tüntető gazdák 140 munkagéppel elfoglalták a Kossuth teret. Képviselőik az Országházban átadták petíciójukat Gál Zoltán házelnöknek. Ebben azt kérték, hogy a nemzeti agrárprogram kidolgozásához a parlament teremtsen széles társadalmi egyetértésen alapuló feltételeket.

1997. október 7-november 21. - A Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozói az ÁPV Rt. budapesti székháza előtt sátort verve tüntettek, kérve az őket a kollektív szerzodés szerint megillető végkielégítés kifizetését. December 1-jén a cég megkezdte a kifizetéseket.

1997. október 9. - Hivatásos katonák tüntettek a Pénzügyminisztérium előtt, azt követelve, hogy az előírtnál korábban, 1998. január 1-jén lépjen életbe a szolgálati törvény illetménytáblája.

1997. november 3. - Országszerte agrárdemonstrációt tartottak, tiltakozva az alacsony felvásárlási árak és az értékesítési zavarok miatt. Budapesten a Kossuth téren mintegy 200 ember tüntetett kormányellenes és antiszemita jelszavakat kiabálva. A rendőrség feloszlatta a tüntető tömeget, és letartóztatta a tüntetés egyik szervezőjét, Zacsek Gyulát, és több más személyt.

1998. december 15. - A rendvédelmi és fegyveres szakszervezetek képviselői demonstrációt tartottak a kormány azon intézkedései ellen, amelyek hátrányosan érintik a munkavállalókat.

1999. március 20. - Budapesten, a Kossuth téren a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tízezres demonstráción követelte a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviselői illetményalap befagyasztásának visszavonását, a béremelést, a létszámcsökkentés megszüntetését.

2000. május 24. - Budapesten, a Parlament előtt több mint ezren tüntettek a szegénység, a kirekesztés és a társadalom kettészakítása ellen, félszáz civil szervezet rendezésében.

2000. november 24. - Budapesten a Vérmezőn közel kétezer postai alkalmazott tüntetett bérkorrekciót követelve a munkáltatótól.

2000. december 9. - Többezres demonstrációt szervezett Budapesten az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, követelve, hogy az állam az adókból tegyen eleget a szociális és egészségügyi ellátás kötelezettségének.

2001. március 24. - Az országos szakszervezeti szövetségek 15 ezer fős nagygyűlésen tiltakoztak a Hősök terén a Munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen.

2001. július 16. - Budapesten a III. kerületi önkormányzat épülete előtt demonstrációt tartottak a meleg- és jogvédő szervezetek, mivel július 10-én a kerületi polgármester és a Pepsi-Sziget Fesztivál szervezői megállapodtak, hogy nem lesz felvilágosító program a homoszexualitásról. A Sziget Kft. vezetői bocsánatot kértek a melegszervezetektől, majd felmondták a megállapodást.

2001. november 8-11. - A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének szervezésében 1000-1200 tűzoltó 72 órás tiltakozó demonstrációt tartott a veszélyességi pótlék megvonása miatt a Kossuth téren. A pótlék ügye a döntéshozók elé került.

2002. február 21. - Egyházellenesnek tartott törekvések miatt fáklyás demonstrációt rendezett az MSZP Köztársaság téri székháza előtt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Jobboldali Ifjúsági Közösség.

2002. február 24. - A Magyar Igazság és Élet Pártja Budapesten az MSZP Köztársaság téri székháza előtt szervezett terrorellenes tüntetést.

2002. február 25. - Az Otthont Magyarországból Összefogás civil szervezet rendezésében tüntettek az ORTT székháza előtt a Pannon Rádió rasszista, gyulöletkeltő műsorai ellen.

2002. március 20. - Budapesten, a Kossuth téren 12 órás tüntetést tartottak a növekvő hazai rasszizmus ellen az Otthont Magyarországból Összefogás szervezésében.

2002. május 25. - A Matáv kedvezményes internet-hozzáférési csomagjainak megszüntetése ellen tüntettek mintegy ezerkétszázan a társaság Krisztina körúti székháza elott.

2002. május 26. - A Lelkiismeret 88 Csoport demonstrációt tartott a Kossuth téren tiltakozva Medgyessy Péter kormányfői kinevezése miatt.

2002. június 23. - A Fidelitas, a Jobboldali Ifjúsági Közösség és az Áprilisi Ifjak szervezet a Batthyány-örökmécsesnél rendezett tüntetésen közös nyilatkozatukban távozásra szólították fel Medgyessy Péter miniszterelnököt kémelhárító múltja miatt. MTI Sajtóadatbank