Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Tüntetések Magyarországon a rendszerváltás óta

2002.07.04. 16:05
1990. október 26-30. - A 65 százalékos benzináremelés miatt magántaxisok gyűltek össze a Hősök terén, majd a Kossuth térre vonultak, követelve az áremelés visszavonását. Mivel ezt nem sikerült elérniük, a taxisok éjjel lezárták a pesti hidakat. A blokádakcióhoz vidéken is csatlakoztak, és másnapra az ország megbénult. Az Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás nyomán a kormány 12 forintot engedett a benzinárakból.

1990. december 10. - A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös rendezésében a tanárok Budapesten és több vidéki városban azért tüntettek, hogy az ágazat költségvetése ne tíz százalékkal, hanem az infláció arányában, negyven százalékkal emelkedjék.

1992. március 7. - Sok ezer egészségügyi dolgozó követelt központi, országos demonstrációján 50 százalékos béremelést, valamint a dologi költségek fedezetének inflációarányos növelését.

1993. június 1. - A pedagógusnapon a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete által rendezett többezres tüntetés követelte a közalkalmazotti illetmény- és előmeneteli rendszer törvényes határidőre (1994. január 1.) történő bevezetését.

1993. szeptember 14. - Több mint húszezer fő tiltakozott az Országház előtt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és a Magyar Parasztszövetség szervezésében a mezőgazdaság válsága és a kormány agrárpolitikája miatt.

1995. március 22. - Budapesten több mint tízezer diák tiltakozott a felsőoktatási tandíj bevezetése ellen. A Pénzügyminisztérium előtt a tüntetők kifütyülték Bokros Lajos pénzügyminisztert.

1995. március 30. - A PDSZ szervezésében pedagógusok tüntettek a budapesti József nádor téren a Bokros-csomag ellen.

1995. május 1. - A Pedagógusok Szakszervezete a csatlakozó Belügyi Dolgozók Szakszervezetével 15 ezres nagygyűlést tartott a Roosevelt téren, követelve az oktatás finanszírozásának biztonságát, és azt hogy a Bokros-csomag előirányzatai ellenére se bocsássanak el közalkalmazottakat a fegyveres testületektől.

1995. szeptember 5. - Több mint 2500 hivatásos tűzoltó tiltakozott Budapesten mostoha élet- és munkakörülményei miatt.

1995. szeptember 25. - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége szervezésében az ország felsőoktatási intézményeiben tiltakoztak a tandíj bevezetésének formája ellen. A tüntetéssorozat csak október 5-én ért véget, megállapodással.

1995. november 11. - Több tízezer egészségügyi dolgozó követelte a budapesti Kossuth-téren a 35 százalékos béremelést és a dologi költségvetés tízszázalékos emelését.

1995. november 15. - Több tízezer pedagógus és közművelődési dolgozó tüntetett a Parlament előtt 25 százalékos béremelést, valamint az oktatási és művelődési intézmények működésének és a foglalkoztatás biztonságának garantálását követelve.

1996. október 1. - A felsőoktatási tandíj eltörlését és a támogatások növelését követelték a kormánytól a Parlament elott a Magyar Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Szövetségének tagjai.

1997. március 8. - A Kommunális Szolgáltatók Egyesülete 200 tehergépkocsival megbénította a Belváros közlekedését. A tüntetők a Fővárosi Önkormányzat tervezete ellen tiltakoztak, amely a folyékony települési hulladék elszállítására egy közszolgáltatót tervez kiválasztani.

1997. március 11. - Budapesten Dél-Pest környéki tüntető gazdák 140 munkagéppel elfoglalták a Kossuth teret. Képviselőik az Országházban átadták petíciójukat Gál Zoltán házelnöknek. Ebben azt kérték, hogy a nemzeti agrárprogram kidolgozásához a parlament teremtsen széles társadalmi egyetértésen alapuló feltételeket.

1997. október 7-november 21. - A Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozói az ÁPV Rt. budapesti székháza előtt sátort verve tüntettek, kérve az őket a kollektív szerzodés szerint megillető végkielégítés kifizetését. December 1-jén a cég megkezdte a kifizetéseket.

1997. október 9. - Hivatásos katonák tüntettek a Pénzügyminisztérium előtt, azt követelve, hogy az előírtnál korábban, 1998. január 1-jén lépjen életbe a szolgálati törvény illetménytáblája.

1997. november 3. - Országszerte agrárdemonstrációt tartottak, tiltakozva az alacsony felvásárlási árak és az értékesítési zavarok miatt. Budapesten a Kossuth téren mintegy 200 ember tüntetett kormányellenes és antiszemita jelszavakat kiabálva. A rendőrség feloszlatta a tüntető tömeget, és letartóztatta a tüntetés egyik szervezőjét, Zacsek Gyulát, és több más személyt.

1998. december 15. - A rendvédelmi és fegyveres szakszervezetek képviselői demonstrációt tartottak a kormány azon intézkedései ellen, amelyek hátrányosan érintik a munkavállalókat.

1999. március 20. - Budapesten, a Kossuth téren a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tízezres demonstráción követelte a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviselői illetményalap befagyasztásának visszavonását, a béremelést, a létszámcsökkentés megszüntetését.

2000. május 24. - Budapesten, a Parlament előtt több mint ezren tüntettek a szegénység, a kirekesztés és a társadalom kettészakítása ellen, félszáz civil szervezet rendezésében.

2000. november 24. - Budapesten a Vérmezőn közel kétezer postai alkalmazott tüntetett bérkorrekciót követelve a munkáltatótól.

2000. december 9. - Többezres demonstrációt szervezett Budapesten az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, követelve, hogy az állam az adókból tegyen eleget a szociális és egészségügyi ellátás kötelezettségének.

2001. március 24. - Az országos szakszervezeti szövetségek 15 ezer fős nagygyűlésen tiltakoztak a Hősök terén a Munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen.

2001. július 16. - Budapesten a III. kerületi önkormányzat épülete előtt demonstrációt tartottak a meleg- és jogvédő szervezetek, mivel július 10-én a kerületi polgármester és a Pepsi-Sziget Fesztivál szervezői megállapodtak, hogy nem lesz felvilágosító program a homoszexualitásról. A Sziget Kft. vezetői bocsánatot kértek a melegszervezetektől, majd felmondták a megállapodást.

2001. november 8-11. - A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének szervezésében 1000-1200 tűzoltó 72 órás tiltakozó demonstrációt tartott a veszélyességi pótlék megvonása miatt a Kossuth téren. A pótlék ügye a döntéshozók elé került.

2002. február 21. - Egyházellenesnek tartott törekvések miatt fáklyás demonstrációt rendezett az MSZP Köztársaság téri székháza előtt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Jobboldali Ifjúsági Közösség.

2002. február 24. - A Magyar Igazság és Élet Pártja Budapesten az MSZP Köztársaság téri székháza előtt szervezett terrorellenes tüntetést.

2002. február 25. - Az Otthont Magyarországból Összefogás civil szervezet rendezésében tüntettek az ORTT székháza előtt a Pannon Rádió rasszista, gyulöletkeltő műsorai ellen.

2002. március 20. - Budapesten, a Kossuth téren 12 órás tüntetést tartottak a növekvő hazai rasszizmus ellen az Otthont Magyarországból Összefogás szervezésében.

2002. május 25. - A Matáv kedvezményes internet-hozzáférési csomagjainak megszüntetése ellen tüntettek mintegy ezerkétszázan a társaság Krisztina körúti székháza elott.

2002. május 26. - A Lelkiismeret 88 Csoport demonstrációt tartott a Kossuth téren tiltakozva Medgyessy Péter kormányfői kinevezése miatt.

2002. június 23. - A Fidelitas, a Jobboldali Ifjúsági Közösség és az Áprilisi Ifjak szervezet a Batthyány-örökmécsesnél rendezett tüntetésen közös nyilatkozatukban távozásra szólították fel Medgyessy Péter miniszterelnököt kémelhárító múltja miatt. MTI Sajtóadatbank  • Vennék
  • Hírek