Vilhelmina
12 °C
28 °C

Szétszéledtek a tüntetők, nyugalom a városban

2002.07.08. 09:57
Nincs fennakadás az Árpád hídon, reagált a rendőrség a Margit-szigeti igazoltatások hírére. Hétfőre egy Nemzeti Ellenállási Osztag nevű csoport hirdetett tüntetést az Árpád hídra. A nemzetbiztonsági szakszolgálatok szerint nem is létező szervezet röplapjait osztogató férfit 72 ezer forint pénzbírságra ítélték a gyülekezési jog megsértése miatt.
Tüntetők kisebb csoportja gyülekezett reggel a Margit-szigeten. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A fiatalokból álló 8-10 fős csoport nemzeti színű karszalagokkal, zászlókkal jelent meg, akciójukat előre nem jelentették be. A rendőrség igazoltatta és távozásra szólította fel a társaságot. Az akció nem okozott fennakadást az Árpád-híd forgalmában, tudta meg az Index a BRFK sajtóügyeletétől, a város nyugodt, nincs semmilyen rendkívüli esemény. A rendőrség felkészült a város rendjének biztosítására.

Nem alszanak bakancsban

"Nem alszanak menetfelszerelésben a rendőrök", tehát a készenléti rendőrség nincs klasszikus, katonai értelemben vett készültségben, mondta el az Indexnek Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője, az alakulatok időveszteség nélkül mozgósíthatóak.

"Csírájában el kell fojtani" a csütörtökihez hasonló megmozdulásokat, ezért, ha nem is a péntekihez hasonló rendőri jelenlét mellett, de a rendőrség továbbra is biztosítja a főbb közlekedési csomópontokat és a hidakat. Bár a rendőrség nem számít a csütörtökihez hasonló megmozdulásokra - nem is rendelkeznek információkkal készülő tüntetésekről -, készen állnak a demonstrálók "enervált próbálkozásainak" megakadályozására.

Nem létező szervezet szervez

Hétfő reggelre a Nemzeti Ellenállási Osztag (NEO) nevű, a Nemzetbiztonsági Hivatal szerint nem létező szervezet szórólapokon hívta a "nemzet polgárait" az Árpád hídra. Hétfőre, hivatkozik rendőrségi forrásokra a Népszabadság, senki sem jelentett be újabb tüntetéseket a fővárosban.

Hetvenkétezer röplaposztásért

A NEO röplapjait osztogató férfit vasárnap őrizetbe vette a rendőrség, és szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellene. A férfit - aki saját elmondása szerint részt vett a Kossuth téri csütörtöki tüntetésen is - a gyülekezési joggal történő visszaélés miatt 72 ezer forintos pénzbírságra büntette a szabálysértési hatóság. A csütörtökön előállított, a gyülekezési jog megsértésével vádolt tüntetők közül a legmagasabb, 50 ezer forintos büntetést Budaházy György kapta. Budaházyt hatóság elleni erőszakkal is vádolták, ezt azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem találta megalapozottnak.