Judit
3 °C
7 °C

Szétszéledtek a tüntetők, nyugalom a városban

2002.07.08. 09:57
Nincs fennakadás az Árpád hídon, reagált a rendőrség a Margit-szigeti igazoltatások hírére. Hétfőre egy Nemzeti Ellenállási Osztag nevű csoport hirdetett tüntetést az Árpád hídra. A nemzetbiztonsági szakszolgálatok szerint nem is létező szervezet röplapjait osztogató férfit 72 ezer forint pénzbírságra ítélték a gyülekezési jog megsértése miatt.
Tüntetők kisebb csoportja gyülekezett reggel a Margit-szigeten. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A fiatalokból álló 8-10 fős csoport nemzeti színű karszalagokkal, zászlókkal jelent meg, akciójukat előre nem jelentették be. A rendőrség igazoltatta és távozásra szólította fel a társaságot. Az akció nem okozott fennakadást az Árpád-híd forgalmában, tudta meg az Index a BRFK sajtóügyeletétől, a város nyugodt, nincs semmilyen rendkívüli esemény. A rendőrség felkészült a város rendjének biztosítására.

Nem alszanak bakancsban

"Nem alszanak menetfelszerelésben a rendőrök", tehát a készenléti rendőrség nincs klasszikus, katonai értelemben vett készültségben, mondta el az Indexnek Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője, az alakulatok időveszteség nélkül mozgósíthatóak.

"Csírájában el kell fojtani" a csütörtökihez hasonló megmozdulásokat, ezért, ha nem is a péntekihez hasonló rendőri jelenlét mellett, de a rendőrség továbbra is biztosítja a főbb közlekedési csomópontokat és a hidakat. Bár a rendőrség nem számít a csütörtökihez hasonló megmozdulásokra - nem is rendelkeznek információkkal készülő tüntetésekről -, készen állnak a demonstrálók "enervált próbálkozásainak" megakadályozására.

Nem létező szervezet szervez

Hétfő reggelre a Nemzeti Ellenállási Osztag (NEO) nevű, a Nemzetbiztonsági Hivatal szerint nem létező szervezet szórólapokon hívta a "nemzet polgárait" az Árpád hídra. Hétfőre, hivatkozik rendőrségi forrásokra a Népszabadság, senki sem jelentett be újabb tüntetéseket a fővárosban.

Hetvenkétezer röplaposztásért

A NEO röplapjait osztogató férfit vasárnap őrizetbe vette a rendőrség, és szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellene. A férfit - aki saját elmondása szerint részt vett a Kossuth téri csütörtöki tüntetésen is - a gyülekezési joggal történő visszaélés miatt 72 ezer forintos pénzbírságra büntette a szabálysértési hatóság. A csütörtökön előállított, a gyülekezési jog megsértésével vádolt tüntetők közül a legmagasabb, 50 ezer forintos büntetést Budaházy György kapta. Budaházyt hatóság elleni erőszakkal is vádolták, ezt azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem találta megalapozottnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?