Erzsébet
1 °C
4 °C

Perelik a rendőrséget a tömegoszlatás miatt

2002.07.17. 16:32
Pert indít a július 4-i Kossuth téri tömegoszlatás miatt a rendőrség ellen Takács András, a Szociáldemokrata Párt szóvivője és két társa. Szerintük ugyanis az emberek csupán egy bejelentett tüntetéshez csatlakoztak, így nem kellett volna feloszlatni a tömeget.
A július 4-ei fővárosi Kossuth téri tüntetés feloszlatása jogellenességének megállapítását kéri a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól három, a demonstráción részt vett állampolgár a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen benyújtott keresetlevelében. Az MTI-hez szerdán eljuttatott keresetet elsőrendű felperesként Takács András újságíró, a Szociáldemokrata Párt szóvivője jegyzi.

"A rendőrök tették szabaddá az úttestet

A kérelem szerint július 4-én a Kossuth térre érkező emberek egy bejelentett tüntetéshez csatlakoztak. A térre ugyanis július 1. és július 7. között éhségsztrájkkal egybekötött demonstráció volt bejelentve, a résztvevők létszámát pedig 500 főben jelölték meg. A leírtak szerint a rendőrség még a tömeg kialakulása előtt, körülbelül 13 óra 30 perckor megjelent a helyszínen és a forgalom elterelésével szabaddá tette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Rákóczi-szobor közötti úttestet, továbbá a villamosvágányokat.

"Egy bejelentett tüntetést oszlattak fel"

A dokumentum rámutat: az egyre növekvő tömeg az így biztosított helyet foglalta el, amely magában foglalta a demonstráció céljából bejelentett területet is, ahol a tüntetés egyik szónoka, Wittner Mária is tartotta beszédét. A kereset benyújtói úgy vélekednek, hogy egy bejelentett tüntetést oszlattak fel jogellenesen, hiszen a tüntetők automatikusan az említett területre mentek, a forgalom elterelésével pedig a rendőrök maguk biztosították, hogy a tömeg a demonstráció területét meghaladó mértékben foglalja el a teret.

Lamperth elégedett a rendőrségi intézkedéssel
"A július 4-i törvénytelen fővárosi demonstrációkkal kapcsolatos feladatokat a Készenléti Rendorség (KR) állománya szakszerűen, tisztességesen látta el", hangoztatta a belügyminiszter szerdán, a KR-nél tett látogatása során. Lamperth Mónika szerint ugyanakkor az új kihívások miatt javítani kell a reagáló képességet, fejleszteni szükséges a technikai felszereltséget és a növelni kell a személyi állomány számát. A személyi feltételek javítása érdekében több tanuló oktatása szükséges a rendészeti szakközépiskolákban, és teljesen fel kell tölteni a Készenléti Rendorség állományát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?