Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Perelik a rendőrséget a tömegoszlatás miatt

2002.07.17. 16:32
Pert indít a július 4-i Kossuth téri tömegoszlatás miatt a rendőrség ellen Takács András, a Szociáldemokrata Párt szóvivője és két társa. Szerintük ugyanis az emberek csupán egy bejelentett tüntetéshez csatlakoztak, így nem kellett volna feloszlatni a tömeget.
A július 4-ei fővárosi Kossuth téri tüntetés feloszlatása jogellenességének megállapítását kéri a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól három, a demonstráción részt vett állampolgár a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen benyújtott keresetlevelében. Az MTI-hez szerdán eljuttatott keresetet elsőrendű felperesként Takács András újságíró, a Szociáldemokrata Párt szóvivője jegyzi.

"A rendőrök tették szabaddá az úttestet

A kérelem szerint július 4-én a Kossuth térre érkező emberek egy bejelentett tüntetéshez csatlakoztak. A térre ugyanis július 1. és július 7. között éhségsztrájkkal egybekötött demonstráció volt bejelentve, a résztvevők létszámát pedig 500 főben jelölték meg. A leírtak szerint a rendőrség még a tömeg kialakulása előtt, körülbelül 13 óra 30 perckor megjelent a helyszínen és a forgalom elterelésével szabaddá tette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Rákóczi-szobor közötti úttestet, továbbá a villamosvágányokat.

"Egy bejelentett tüntetést oszlattak fel"

A dokumentum rámutat: az egyre növekvő tömeg az így biztosított helyet foglalta el, amely magában foglalta a demonstráció céljából bejelentett területet is, ahol a tüntetés egyik szónoka, Wittner Mária is tartotta beszédét. A kereset benyújtói úgy vélekednek, hogy egy bejelentett tüntetést oszlattak fel jogellenesen, hiszen a tüntetők automatikusan az említett területre mentek, a forgalom elterelésével pedig a rendőrök maguk biztosították, hogy a tömeg a demonstráció területét meghaladó mértékben foglalja el a teret.

Lamperth elégedett a rendőrségi intézkedéssel
"A július 4-i törvénytelen fővárosi demonstrációkkal kapcsolatos feladatokat a Készenléti Rendorség (KR) állománya szakszerűen, tisztességesen látta el", hangoztatta a belügyminiszter szerdán, a KR-nél tett látogatása során. Lamperth Mónika szerint ugyanakkor az új kihívások miatt javítani kell a reagáló képességet, fejleszteni szükséges a technikai felszereltséget és a növelni kell a személyi állomány számát. A személyi feltételek javítása érdekében több tanuló oktatása szükséges a rendészeti szakközépiskolákban, és teljesen fel kell tölteni a Készenléti Rendorség állományát.