Márk
13 °C
28 °C

Árvízvédelmi készültség a Túron

2001.02.07. 14:58
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Túron, mert a csapadékos idő miatt a folyó kilépett a medréből. A Szamoson és a Tiszán is 2-3 méter emelkedést mértek, de az eddigi alacsony vízszint miatt ez nem jelent különösebb veszélyt. A belvíz több száz hektár területet öntött el, így Tiszabercel, Ibrány és Nagyhalász térségében másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság úgy véli, néhány nap múlva egy újabb árhullámmal is kell számolni, és akkor a Tiszán is készültséget kell elrendelni. Közben megszólalt a kék galamb, hangjával jelezve, hogy vége a télnek.
Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Túron szerda reggel, mert a folyó kilépett a medréből. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezető helyettese az Indexnek elmondta, hogy február elején az enyhülő idő és az esők miatt a Szamoson és a Tiszán is 2-3 méter emelkedést is mértek, de az eddigi alacsony vízszint miatt ez nem jelentett veszélyt. A Túr valószínűleg csütörtökön tetőzik, ennek ellenére a készültséget majd másodfokúra kell emelni.

A mostani elsőfokú készültség azt jelenti, hogy a folyó kilépett medréből, és elérte a gátat. A bevezető zsilipeket lezárták, és folyamatosan ellenőrzik a gátakat. A másodfokú készültségnél a víz már komolyabb terhelésnek teszi ki az árvízvédelmi töltéseket. Ekkor már éjjel-nappal, állandóan felügyeletet kell tartani, és azonnal megszüntetni az átfolyásokat.

Tiszabercel, Ibrány és Nagyhalász térségében másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Tiszabercelen két szivattyúval dolgoznak a néhány száz hektár területet elöntött szántóföldeken és legelőkön.

Vége a télnek

Megszólalt a tél végét jelző kék galamb az eresztvényi bükkösben. Jellegzetesen mély, öblös hangja azt jelenti, hogy végét járja a tél - mondta el az MTI-nek Faragó Zoltán salgótarjáni természetfotós, aki állítását a madarászok megfigyelésére alapozta.

A Salgótarján közeli Eresztvényben az észak-európai tundrákon fészkelő bóbitás madár inváziószerűen jelenik meg, hogy csipegesse a kertekben kinn maradt gyümölcsöt, vagy éppen kökénnyel, fagyallal, galagonyával, sárga fagyönggyel táplálkozzon. Nem tudni, mitől függ a madár megjelenése, akadnak évek, amikor nem is látni őket, máskor meg csak kisebb csapatok érkeznek. Ha eleségük kitart, szokás szerint április tájékán hagyják el a vidéket.

Hétvégére kiderül, lesz-e készültség a Tiszán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint hévégéig nem kell számolni jelentős csapadékkal. A hegyekben a hó jelentős része már elolvadt, és nem jelent veszélyt folyóinkra. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azonban elképzelhetőnek tartja, hogy néhány nap múlva egy újabb árhullámmal kell számolni, és a Tiszán is árvízvédelmi készültséget kell bevezetni.