Lenke
14 °C
28 °C

A melegekkel példálóztak a turulért tüntetők

2008.07.24. 20:13
Több százan tüntettek a XII. kerületi turul emlékmű elbontása ellen csütörtök este a Jobbik szervezésében. A demonstrálókat egyenként megmotozták és kordonnal zárták körbe. Nyolc után kisebb verekedés tört ki, az oda igyekvő újságírókat meg is támadták.

Egymásnak esett két nő este nyolc után a XII. kerületi turul szobor lebontása ellen szervezett tüntetésen. Amikor operatőrök igyekeztek a konfliktust megörökíteni, akkor a tüntetők egy csoportja nekik esett. Az Index videósának kameráját rángatni kezdték, az RTL Klub egyik munkatársát rendőrök menekítették ki a helyszínről. Az operatőröket egy kapulajba szorították, majd rendőrök vonultak a védelmükre. A Magyar Gárda néhány tagja is odasietett fenntartani a rendet, de a rendőrök elzavarták őket.

Az Index stábját már ezt megelőzően is inzultálták, néhány tüntető büdös folyadékkal locsolta le operatőrünk, a támadók azt mondták, hogy ugyanezt az anyagot, állítólag vajsavat használták a melegfelvonulás résztvevői ellen is.

Toleranciára szólítottak fel

"Vigyázzon, el ne essen!" - nyúlt a kordon ajtaján befelé siető hölgy után egy rendőr, csütörtök este, az engedély nélkül felépített turul-szobor megmentésért tartott tüntetésen, még a fent leírt konfliktus előtt. "Köszönöm szépen" - válaszolta a hölgy, majd zavarba jött, hiszen az előbb még ő szidta a rendfenntartókat, hogy azért motoznak meg mindenkit, hogy ne érjenek oda az emberek a turul megvédésére. "Azért maguk között is van, aki törődik a magyarral" - szólt még oda a rendőrnek.

Gárdisták a turulért Fotó: Barakonyi Szabolcs

A XII. kerületben, a Nagyenyed és Böszörményi út sarkán az említett hölgyön kívül mintegy kétezer tüntető gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak az oda épített emlékmű lebontása ellen. A szobor engedély nélkül épült. Hosszas pereskedés után a közigazgatási hivatal által felkért IX. kerületi jegyző a múlt héten határozatot hozott, hogy a szobrot le kell bontani.

A bontás ellen tiltakozók nem mehettek az emlékmű közvetlen közelébe, ugyanis azt a teret, amelynek közepén a madár magasodik, külön kordonrendszer övezte. Hiába követelték a demonstráció szervezői, hogy nyissák meg a rácsokat, a rendőrség nem engedett.

A rendőri jelenlét tudósítónk szerint számottevő, de nem látványos. A kordon körül maximum 1-2 tucat rendőr állt, és ők is csak szokásos egyenruhájukat viselték.

A tüntetést a Jobbik szervezte és a Magyar Gárda egyenruhás tagjai is részt vettek rajta. A polgári kisgazdák nevében Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő is megjelent, illetve a KDNP helyi szervezete is csatlakozott a demonstrációhoz.

Madár kordonban

Az egyik szónok arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági hivatal címerében is turul van. A szónoklatok hangját az aggódáson kívül öröm is színezte, ugyanis a tüntetők szerint sikerült önmérsékletre bírni a IX. kerületi jegyzőt, aki korábban arról beszélt, hogy akár karhatalmi erővel is el kell bontani a szobrot. Az egyik szónok szintén a tiltakozók erejének tulajdonította, hogy az MSZP ifjúsági szervezete visszavonta a beígért ellentüntetést.

A turul elbontása kapcsán toleranciáról is okították a résztvevőket, az analógiát a melegfelvonulás adta. Az egyik szónok szerint az ország vezetői csak a melegeknek engedik, hogy felvonuljanak, de amikor a nemzeti erők akarnak kiállni, akkor elfogadás helyett megpróbálják elrettenteni a résztvevőket.