Mátyás
-6 °C
1 °C

Orbán perel az antiszemitázás miatt

2005.09.29. 08:40
Orbán Viktor beperli a Népszavát, a Népszabadságot, Simon Gábort, az MSZP választmányi elnökét, továbbá Újhelyi Istvánt, a szocialista párt alelnökét. A Fidesz elnöke szerint a politikusok és a lapok tusnádfürdői beszédéből valótlanságokat tartalmazó mondatokat idéztek, amelyek alapján antiszemitizmussal vádolták meg – írja a Népszava.

Pert indított Orbán Viktor, a Fidesz-elnök a Népszava kiadója, a Népszabadság kiadója, továbbá Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke és Újhelyi István, az MSZP alelnöke, mint negyedrendű alperes ellen. A Népszava beszámolója szerint a volt kormányfő azt kifogásolja, hogy a Népszabadság és lap a két politikustól olyan, szerinte megalapozatlan, valótlanságokat tartalmazó mondatokat idézett, amelyekkel szerinte antiszemitizmussal vádolták meg.

A két politikus annak kapcsán mondta el véleményét, hogy Orbán a nyáron egy Tusnádfürdőn tartott beszédében közölte, "egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek".

Az exkormányfő azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, kötelezze az alpereseket, hogy közleményben adjanak elégtételt. A Fidesz-elnök ezen felül az ügy miatt keletkezett nem vagyoni kárának összegét alperesenként egymillió forintban jelölte meg. A Fidesz-elnök utóbbi alátámasztására kifejti, hogy amivel őt az alperesek "megvádolták, az gyakorlatilag felperes teljes lejáratása, ami ellen rendkívül nehéz a közvélemény előtti védekezés", mindennapi életét megnehezíti, folyamatosan magyarázkodásra kényszerül.

Orbán egyébként az ügy kapcsán az MTV A szólás szabadsága című műsorában arra a kérdésre, "lehet, hogy ön antiszemita?", azt mondta: "nem hinném. A napokban, talán két-három hete jártam Izraelben, például ott ezt nem mondták. De ha komolyan vesszük a kérdést (...), és vegyük komolyan, hiszen ez egy súlyos kérdés, akkor azt tudom mondani, hogy egy demokrata sohasem lehet antiszemita. A két dolog kizárja egymást."