Judit
2 °C
7 °C

Semmit sem tehetne a magyar túszokért a kormány

2004.07.21. 09:49
Semmit sem tehetne az Irakban túszul eső magyar civilekért a kormány. A minisztériumoknak sejtése sincs az Irakban dolgozó magyarok számáról, a honvédség információ híján nem sokat tehet a fogságba esőkért.
Hazahívná az Irakban dolgozó magyar civileket Juhász Ferenc. Az MTV Napkelte című műsorában nyilatkozó honvédelmi miniszter arra kérte az Irakban dolgozók rokonait, hogy "próbáljuk meg együtt jobb belátásra bírni őket". A miniszter szerint a magyar hatóságok és a honvédség képtelen biztosítani személyes biztonságukat.

A miniszter tájékoztatása szerint az Irakban szolgáló magyar katonák nem tartanak kapcsolatot az esetleges kint dolgozó magyar civilekkel, s a kormány nem is tudja, hogy hányan dolgoznak Irakban különböző cégeknél, mert a munkavállalók nem jelentkeznek be a magyar hatóságoknál. Mint mondta, "az egyedüli lehetőségünk (...) a nyilvánosság ereje (...), az, hogy ilyen módon is szólunk a társadalomhoz, hogy emberek, ne engedjük".

Sajnálnák

A civilekkel kapcsolatban a Népszava is tájékozódott. Megkeresésükre a külföldi magyar képviseletekért felelős külügyminisztérium a honvédelmi tárcát jelölte meg felelősként. Ha civil magyart ejtenének túszul Irakban, a tárca nem tehetne érte semmit, egy ilyen akció ugyanis speciális katonai szaktudást igényel - közölte az Indexszel Matyucz Péter, a minisztérium szóvivője.

Senki sem tudja

Az Irakban dolgozó magyarokat nem terheli bejelentési kötelezettség, ezért egyetlen kormányzati szervnek sincs pontos adata arról, hányan is lehetnek. Az Iraki Újjáépítési Koordinációs Irodát is működtető ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. arab kapcsolatokért felelős munkatársa, Farkas Loránd szerint Irakban két magyar cég vesz részt az újjáépítésben.

Farkas szerint a legtöbb Irakban munkát vállaló magyar "kalandor és reményvesztett", a személyes biztonság nem, csak a pénz érdekli őket. Legtöbbjük egyénileg, az interneten keresztül intézi iraki munkavállalását, így az ITD sem tud pontos adatokat a kint lévő magyarok számáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?