Alfréd
-2 °C
2 °C

A tűzoltók pert indíthatnak Pintér ellen

2001.11.09. 23:54
Jogi lépéseket fontolgat a Parlament előtti tüntetést szervező tűzoltó szakszervezet Pintér Sándor belügyminiszter ellen. A tűzoltók sérelmezik, hogy a tüntetés alatt a BM által felállított, 2,1 millió forintért bérelt óriáskivetőn az a szöveg volt olvasható, hogy a szakszervezet politikai nyomásra szervezte az akciót. A minisztérium akcióját szégyenletesnek tartja Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes, aki írásban fordul Pintérhez válaszért. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a visszavont veszélyességi pótlékról szóló rendelet miatt kezdte meg 72 órás tüntető akcióját a Parlament előtt csütörtökön.
Jogi lépéseket fontolgat a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a belügyi tárca ellen, mivel szerintük rágalmazó jellegű, valótlanságokat közvetít a minisztérium megbízása alapján a Kossuth téren működő videokivetítő - nyilatkozta az MTI-nek Gálos Imre, az érdekképviselet elnök-ügyvivője pénteken este. Gálos állampolgári jogával élve hétfőn feljelentést tesz Pintér Sándor ellen jó hírnevének, becsületének megsértése, illetve rágalmazás miatt, ugyanis a Belügyminisztérium által működtetett videokivetítőn az a valótlan szöveg is látható volt, hogy a szakszervezet politikai nyomásra szervezte volna a demonstrációt.

A tűzoltók koporsóval mentek a Parlament elé
A tiltakozó tűzoltók, miután újból esküt tettek a Kossuth téren, piros dossziéba majd koporsóba helyezték a pótlékot megvonó rendeletet és a tárgyalások során keletkezett egyéb dokumentumokat. A parlament előtt felravatalozott koporsót három napon át őrzik. A tiltakozó akció pénteken is folytatódott.
Egy kisbuszból sugározták a kivetítőn olvasható BM-álláspontot

A tűzoltók a csütörtöki tüntetésen az ellen tiltakoztak, hogy egy belügyminisztériumi rendelet miatt 20 ezer forinttal kevesebb lett a fizetésük. Szerintük a veszélyességi pótlék megvonását is tartalmazó rendelet feleslegesen megnöveli az adminisztrációt, és megsérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, ezért vissza kellene vonni azt. A BM a követelésekre azzal válaszolt, hogy egy a parlament parkolójában elhelyezett kivetítőről a tűzoltók mindennapi életét megelevenítő képsorokkal és a szakszervezetet valamint a rendezvényt bíráló szövegek futtatásával "bombázta" az egybegyűlteket. Bővebben: Ezerötszáz tűzoltó demonstrált a Kossuth téren

Keller László, ellenzéki honatya úgy vélekedett, ha olyen sok pénze van a minisztériumnak, hogy óriáskivetítőt tud bérelni, hogy saját elképzeléseit közvetítse, akkor a tűzoltók veszélyességi pótlék-igényeit is kielégíthetné. Elfogadhatatlan, hogy a belügyi tárca egy szlovák képújság-üzemeltető vállalkozást használ fel arra, hogy lejárassa a tűzoltókat - fogalmazott. Keller László jelezte: írásbeli kérdést intéz az ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Gálos Imre, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kijelentette, meglepőnek tartja, hogy Szlovákiából hozták a videokivetítőt, amelyet ismeretei szerint napi 4 millió forintért működik. A szakszervezet elnöke úgy tudja, hogy közterület-foglalási engedélyt sem kértek a projektor felállításához.

A szlovák projektor működtetését az Országgyűlés Hivatala engedélyezte

Varga Péter, a Főpolgármesteri Hivatal vállalkozási ügyosztályának vezetője elmondta, nem tud róla, hogy a projektor felállításához közterület-foglalási engedélyt adott volna ki a Kossuth tér tulajdonjogával rendelkező fővárosi önkormányzat. A demonstráló tűzoltók részére ezt az engedélyt a héten kiadta a Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága - fűzte hozzá.

Csányi Klára, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy több évi együttműködésük alapján a magyar Visual-Power cégtől rendelték meg a kivetítőt. A berendezés azért érkezett Szlovákiából, mivel a közép-európai régióban működő cég minden országban nem rendelkezik ugyanazokkal a berendezésekkel, amelynek bérlésére egyébként összességében nettó 2,1 millió forintot költött a tárca.

Az óriáskivetítő felállítására a BRFK-tól kértek engedélyt, ezt azonban nem adták ki, mert ez a berendezés nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. Az Országgyűlés hivatala viszont engedélyezte, hogy a parlament előtt felállítsák a kivetítőt, illetve ott elhelyezzék a működtetéshez szükséges autókat.