Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szerényebb ünnepség lesz augusztus 20-án

2004.08.04. 11:44
Az idei tűzijáték nem lesz kevésbé grandiózus, mint a tavalyi, ígérik a szervezők, akik az idén 175 millió forintból szervezik az augusztus 20-i ünnepséget. A tavalyinál jóval szerényebb költségvetés miatt elmaradnak a Margit-szigeti gyermekprogramok és a koncertek, írja a Népszbadság. A karcsúsítás egyik oka, hogy a csatlakozás alkalmából tartott ünnepségek sok pénzt elnyeltek.
A Hungexpo Rt. és alvállalkozóként a Mafilm Rt. rendezi az idei augusztus 20-i ünnepségeket, adta hírül a Népszabadság. A tavalyi 320 millió forint helyett idén 175 millióból kell kigazdálkodniuk az ünnepséget a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) júniusban kiírt közbeszerzési pályázatán nyertes cégeknek.

A karcsúsítás oka a költségvetési megszorítások mellett, hogy a május 1-i csatlakozási ünnepségek sok pénzt emésztettek fel, mondta Dr. Friss Gábor, a MeH rendezvényszervezői titkárságának vezetője. A tűzijátékon ez nem fog meglátszani, de elmaradnak a koncertek és a Margit-szigeti gyerekprogramok.

Hungexpo és Mafilm

Tavaly írtak ki először közbeszerzési pályázatot az ünnepségek lebonyolítására; az akkori győztesek közül a Nexus Reklámügynökség Rt. most is indult, de a mostani nyertes az ÁPV Rt. 82 százalékos tulajdonában álló Hungexpo Rt. lett.

A rendezvény költségesebb részét jelentő tűzijáték rendezője a szintén az ÁPV Rt.-hez tartozó Mafilm Rt., amelynek vezérigazgatója, Tolmár Tamás ígéri, a korlátozott anyagi lehetőségek nem mutatkoznak meg az égi látványosság színvonalában.

Programok

Akárcsak tavaly, 2004-ben is a Gellért-hegy oldalából és a Dunáról lövik fel a rakétákat, és a szervezők újszerű, látványos technikai megoldásokat ígérnek. A szervezőknek a jövő hét elejéig kell elküldeniük a látványtervet a Tűzoltóság Budapesti Parancsnokságának, hogy idejében megszervezhessék a helyszín biztosítását.

Tavaly két kisebb tűzeset kísérte az esti ünnepséget, a rendőrség később büntetőeljárást is indított az ügyben.