Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Fidesz: off-shore cég szervezte a nemzeti ünnepet

2002.09.26. 15:33
A Fidesz szerint egy off-shore cégre bízta az augusztus 20-ai állami ünnepség megrendezését a kancellária. Hegedűs László, a tűzijátékot is szervező Multimedia Concerts Kft. szóvivője értelmezhetetlennek tartotta a közlést, és megjegyezte, hogy a céget alapító off-shore vállalkozás révén szerezte például meg a Fidesz a Roxette egyik dalának jogait.
A Fidesz elvárja, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány elszámoljon az augusztus 20-áról elhalasztott és később megtartott tűzijáték költségeivel. Rogán Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az idei ünnepségsorozat lebonyolításával egy "látszattendereztetés" során olyan céget bíztak meg, amelynek két külföldi tulajdonosa egy adóparadicsomnak számító szigeten van bejegyezve.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ebben az ügyben is érdemes összevetni a szocialisták és a szabad demokraták ellenzékben megfogalmazott véleményét mostani eljárásukkal. A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormányszóvivő a tűzijáték összköltségét 495 millió forintban jelölte meg, a július 19-én megjelent Határozatok Tárában viszont több mint 600 millió forint szerepel a rendezvény lebonyolítási költségeire elkülönítve.

"Ez pénzmosás"

Rogán Antal úgy vélte, hogy a kormány "látszattendereztetés" után bízta meg a tűzijáték rendezésével a Multimedia Concerts Kft.-t. A Fidesz felelőtlenségnek tartja, hogy egy ilyen, off-shore hátterű cégnek adtak állami megrendelést. Rogán Antal kijelentette: a kormány ezzel a módszerrel az üvegzsebprogram keretében - az átláthatóságot teljességgel mellőzve - pénzmosást hajtott végre. A politikus azt tervezi, hogy az üggyel kapcsolatban interpellációt fogalmaz meg a parlamentben.

"Magyarországon adózunk"

Semmilyen jelentősége sincs egy belföldi alapítású cég esetében annak, hogy magánszemélyek, hazai vagy külföldi cégek, vagy off-shore cégek tulajdonolják - reagált Rogán Antal szavaira Hegedűs László, a Multimédia Concerts Kft. szóvivője. Szerinte nemzetközileg is vitatott, melyik vállalkozás számít off-shore cégnek. Mindenestre egy, a cégbíróságon bejegyzett kft. semmiképp sem az, mivel a törvény előtt minden bejegyzett cég egyenlő magyar jogi személy. Hangsúlyozta, hogy a kft. éppúgy adózik Magyarországon, mint bármely más vállalkozás az országban.

Nettó, bruttó

Arra az állításra, hogy többe került az augusztus 20-ai ünnepség, mint a bejelentett összeg, elmondta, hogy a 495 millió forint a nettó összeg, ha ehhez hozzáadjuk az áfát, kijön a 618,8 millió. A Multimédia az önkormányzatoknak juttatott 50 millió forint után is leszámlázta az áfát, de azt rögvest befizette a költségvetésbe.

Épp a Multimedia Concerts tulajdonosa, a Multimedia Organisation Ltd. nevű off-shore cég volt az, amelyik a Fidesz vezetőinek kérésére megszerezte a párt 1990-es választási kampányához a - kampányindulóként és tévéhirdetésekben használt - Listen to your heart című Roxette-dal jogait. Ugyanez az off-shore cég - szögezte le Hegedűs László - rendezi egész Kelet-Európában helyi vállalatai segítségével már 20 éve a legnagyobb zenei rendezvényeket.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelezte, hogy Rogán Antalnak nem kell követelnie a költségek nyilvánosságra hozatalát, a kormány az utolsó számlák beérkezése után, legkésőbb a jövő hét elején tételesen közzé teszi az elszámolást az interneten - ahogy azt hónapokkal ezelőtt megígérte. Megjegyezte, hogy az ünnepség végső összköltsége talán még kevesebb is lesz a vártnál, a megspórolt pénzt az árvízkárosultaknak juttatják el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!