Ágnes
-1 °C
2 °C

Tűzijátékok nettóért

2001.07.30. 12:28
Százmillió forinttal sem olcsóbb a tavalyi augusztus 20-ai ünnepséghez képest az idei. Egy évvel ezelőtt 765 millió volt a számla, míg idén 680 millió forintot kóstálnak a rendezvények, de mindezt áfa nélkül számította az Országimázs Központ. A büdzsét 170 millióval emeli az általános forgalmi adó, így az idei millenniumi augusztus 20. rendezvényeire valójában 850 milliót fordít a kancellária főosztálya, a tavalyi ünneplés 956 millióba került. A programokat továbbbra is a Fidesz választási kampányában közreműködő Happy End Kft. szervezi.
Forgalmi adó nélküli árakat tüntetett fel az Országimázs Központ (OK) múlt keddi közleményében, melyben az augusztus 20-i ünnepségek költségvetését hozta nyilvánosságra. Így minden közölt összeg 25 százalékkal magasabb, így az a jól csengő információ sem fedi a valóságot, hogy állampolgáronként 68 forintot emészt fel az ünneplés, hiszen ez az összeg valójában fejenként 85 forint.

Áfa nélkül számította az Országimázs Központ a tavalyi és az idei augusztus 20-i rendezvények költségeit
Az idei ünnepség alig olcsóbb, mint a tavalyi, bár az OK hangsúlyozta, hogy jelentősen kevesebb pénzt emésztenek fel az idei rendezvények. Egy évvel ezelőtt áfa nélkül 765 millió forintot fordítottak a három vidéki és négy budapesti helyszínen megtartott ünnepségre, a forgalmi adóval nem növelt büdzsé az idén 85 millióval karcsúbb, mint a tavalyi. Egy évvel ezelőtt 975 millióra rúgott a végösszeg, míg most 850 millió forintba kerül a millenniumi augusztus 20-i ünnepség.

A rendezvényt az OK egy keretszerződésre hivatkozva ismét a Fidesz választási kampányában is közreműködő Happy End Kft.-re bízza, amely ismeretlen nagyságrendű közreműködői díjért végzi tevékenységét. Egy évvel ezelőtt Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője azt állította, 20 százalékos a cég jutaléka, később azonban egy nyilatkozatában üzleti titokra hivatkozva már nem kívánta elárulni, valójában mennyiért szervezi az állami ünnepségeket a milliárdos állami megrendeléseket elnyerő Happy End.