Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Nincs akadálya a tüzijátéknak

2003.08.08. 11:27
A főváros városképvédelmi bizottsága megadta az engedélyt az augusztus 20-i tüzijáték Gellért rakpartot érintő szakaszára is, így gyakorlatilag minden akadály elhárult az összesen mintegy hatszázmillió forintba kerülő és a tüzijátékban kicsúcsosodó augusztus 20-i ünnepségek elől.
Még közvetlenül a péntekre összehívott rendkívüli ülés előtt is nyújtott be néhány kérelmet a főváros városképvédelmi bizottságához az augusztus 20-i nemzeti ünnepet szervező Nexus Reklámszervező Kft., amely mulasztása miatt kis híján nem kapott engedélyt a tüzijáték megszervezésére a Gellért rakparti részre.

Az utolsó pillanat

A Miniszterelnöki Hivatal és a szervező cég csak az utolsó pillanatban vették észre, hogy még hiányzik néhány engedély az augusztus 20-i ünnepségre, emiatt a kérelmet elbíráló városképvédelmi bizottságnak rendkívüli ülést kellett összehívnia.

Németh Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke az Indexnek elmondta, hogy a testület a szabadságolások miatt éppenhogy határozatképes volt, a tizenhárom tagból heten jelentek meg. A képviselők tartózkodás nélkül megadták az engedélyt a Gellért rakpartra, majd azokat a kérelmeket is támogatták, amelyeket a Nexus közvetlenül a bizottsági ülés előtt nyújtott be. A kérelmeket a Margit-szigeti napozó kialakítására és a főváros több pontján felállítandó színpadokra kérték.

Nem úgy van az

A Miniszterelnöki Hivatal álláspontja azonban az, hogy nem ők, hanem a Sasváry Szilárd fideszes képviselő által vezetett bizottság hibázott. Szerintük a szabadságra utazó bizottsági elnök egyszerűen nem volt hajlandó összehívni a testületet, pedig közben hirdették ki a tüzijáték megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázatot. S noha előtte már a szokásos helyekre: a vízre, a hidakra a MeH mintegy megelőlegezve megkérte és meg is kapta az engedélyt, nem tudhatták - állítják, hogy a végső nyertes a Gellért rakpartnál is rakétákat fog fellődözni. Így tolódott el, hogy a kérelmet "normális időben" adják be. Meglátásuk szerint a magát kérető fideszes elnök végül megijedhetett, hogy miatta marad el az augusztus 20-i tüzijáték, így a Fidesz végül hirtelen összehívta a testületet, amely ma döntött.