Judit
3 °C
7 °C

Nincs esély a tűzoltók elmaradt bérének kifizetésére

2000.10.16. 21:36
A tűzoltók a mai napig nem kapták meg az elmaradt bérüket. Az önkormányzatok és a Belügyminisztérium másképp értelmezi a törvényeket, kinek is kell a tűzoltóságok működését finanszírozni. Ha a tűzoltók jogos bérüket továbbra sem kapják meg, készek arra, hogy az Emberjogi Bírósághoz forduljanak.
A szolgálati törvény által biztosított délutáni és éjszakai pótlék a mai napig nem lett kifizetve, és nem is tapasztalnak a Belügyminisztérium felől konkrét intézkedéseket - mondta el Gálos Imre a Hivatásos Tűzoltók Szakszervezetének elnöke.

Az érdekérvényesítés utolsó állomásához érkeztek

A szakszervezet komoly problémának tartja, hogy a 2001-2002 évi költségvetés tervezetben sem szerepel a pótlék finanszírozása, ezért levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz és Áder János házelnökhöz. Remélik, hogy az idő rövidségére való tekintettel megtalálják a módját, hogy a következő évek költségvetésébe is beépüljön a törvény szerint járó pótlék. A szakszervezet állítása szerint az érdekérvényesítés utolsó állomásához érkeztek, és készek arra, hogy az emberjogi bírósághoz forduljanak. Ezt azonban csak a legvégső esetben teszik meg, mert figyelembe veszik Magyarország nemzetközi megítélését is.

A szakszervezet szerint a Legfelsőbb Bíróság 2000. április 19-i döntésével egyértelművé vált, hogy a Belügyminisztériumnak ki kell fizetnie az önkormányzati tűzoltók elmaradt bérét. Mivel a pótlékok ezután sem lettek kifizetve, a szeptember elején mulasztásos törvénysértés és joghátrányokozás miatt feljelentették Pintér Sándor belügyminisztert.

A Legfelsőbb Ügyész személyi titkára lapunknak elmondta, a feljelentés vizsgálata folyamatban van, az eredménye hamarosan várható.

A pótlékok hat milliárd forintot tesznek ki, háromezer tűzoltó fordult bírósághoz

A szolgálati törvény biztosítja a tűzoltók számára 1997. november 1-től a délutáni és éjszakai pótlékot. Ez egy dolgozónál havonta 5-6 ezer forintot jelent. A Belügyminisztérium és önkormányzatok között azonban vita alakult ki, kinek is kell ezt biztosítania.

A tűzoltóságok a reptéri és a parlamenti tűzoltók kivételével az önkormányzatok alá tartoznak. Működésüket viszont a központi költségvetésből kell finanszírozni. Ezen pótlékokat, melyek mára már hat milliárd forintot tesznek ki, nem kapták meg. Több mint háromezer tűzoltó fordult bírósághoz, de a jogerős ítéletek ellenére sem fizettek. Egyedül egy miskolci tűzoltó kért bírói végrehajtást, aki 200 ezer forintos elmaradt fizetéséhez jutott így hozzá.

Az állami tűzoltók október 31-ig megkapják elmaradt bérüket

Mindent elkövetnek, hogy egyetlen tűzoltót se érjen hátrány - nyilatkozta az Indexnek Valenta László, a belügyminisztérium kabinetfőnöke. Az önkormányzati tűzoltók munkáltatója az önkormányzat, kapnak támogatás a központi költségvetésből, de ez nem fedezi a tűzoltóságok teljes működését.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szeptember 26-án a Parlamentben kijelentette, az önkormányzatokkal keresik a közös megoldást, viszont az állami tűzoltók október 31-ig megkapják elmaradt bérüket. Ez azonban csak néhány száz ember, akik a parlamenti és reptéri tűzoltóságnál dolgoznak.

Győr fizet az önkormányzati tűzoltóknak, majd a BM-en követel

Győr önkormányzata megelőlegezik tűzoltóiknak az elmaradt bérek kifizetését 1997. november 1. és 2000. július 1. közötti időszakra - nyilatkozta lapunknak Zadravecz Margit, a pénzügyi iroda vezetője. Ez kamatostul mintegy 55 millió forintot jelent, amit később a belügyminisztériumtól fognak követeli.

Az önkormányzati tűzoltók jogos bérének kifizetését a jövőben a pótlékrendszer átalakításával kívánja megoldani a Belügyminisztérium. Gálos Imre, a szakszervezet elnöke szerint ez teljességgel elfogadhatatlan, mert evvel a veszélyességi pótlékot veszik el, és cserébe fizetnék ki a délutáni és éjszakai pótlékokat.

A szakszervezet reméli, hogy a törvény által előirt járandóságukat a tűzoltók minél hamarabb megkapják, és nem kell a megnyert munkaügyi perek bírósági végrehajtását kérni, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?