Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Jogi vita miatt késik a tűzoltók pótlékainak kifizetése

2000.11.08. 15:37
A másodfokú bírósági döntés után sem lehet tudni: a fővárosi önkormányzat vagy a Belügyminisztérium fizeti ki a hivatásos tűzoltók elmaradt pótlékait. Az egyeztetések tovább folynak, a következő megbeszélésre jövő hét elején került sor.

A másodfokú bíróság szerdai döntése értelmében a fővárosi önkormányzat nem számít a fővárosi tűzoltók munkáltatójának. Így abban a perben, mely a tűzoltók elmaradt pótlékainak kifizetésére kötelezték a fővárosi tűzoltó parancsnokság és Belügyminisztérium mellett a fővárosi önkormányzatot is, az utóbbi nem tekinthető alperesnek.

A jogi vita tovább folyatódik

Ki fogja fizetni a tűzoltók pótlékát?
A bíróság döntése újabb fejezetet jelent a városi tűzoltók délutáni és éjszakai pótlékának kifizetésének elmaradása körüli herce-hurcában. Az Országgyűlés 1996-ban egy új törvényben szabályozta a tűzoltók tevékenységét, amely évenként növelt pótlékot írt elő a délutáni (14-22 óra között) és éjszakai (22-6 óra között) szolgálatot teljesítő tűzoltók számára. A pótlékok kifizetéséről egy szó sem esett mindaddig, míg a szakszervezetek jogi úton nem próbálták a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokságot, a Belügyminisztériumot, illetve a helyi önkormányzatokat az elmaradt összegek kifizetésére kényszeríteni.

Első fokon mindhárom hatóságot az elmaradt illetékek kifizetésére kötelezték. A szerdai másodfokú döntés értelmében az első fokú ítélet jogerős marad, azonban a fővárosi önkormányzat nem tekinthető munkáltatónak, így nem perelhető az elmaradt kifizetések miatt.

Mennyit keres egy tűzoltó?
Egy tűzoltó havi 10 szolgálatért 45-50 ezer forint nettó fizetést kap, a délutáni és éjszakai pótlékkal 7-8 ezer forinttal nőne a bér. Az 1997 óta elmaradt pótlékok kamattal együtt közel 200 ezer forintot jelentenek tűzoltóként, Budapesten közel 720 millió forintot kellene szétosztani.
A fővárosi tűzoltóság fenntartója a fővárosi önkormányzat, így az elmaradt pótlékot neki kell kifizetnie. Az önkormányzat pedig a Belügyminisztériumhoz fordult a kifizetési kérelemmel, mondván, a központi költségvetésből kell erre pénzt elkülöníteni. A Belügyminisztérium azonban úgy véli, az önkormányzat feladata a hozzá tartozó tűzoltóság pénzügyi követeléseit teljesíteni. Az elmaradt pótlékok kifizetését eddig csak az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal alá közvetlenül tartozó repülőtéri és parlamenti tűzoltók (közel 500 ember) esetében kezdték már el.

Munkaügyi pert indítanak

Az Indexnek nyilatkozó Liszka Zoltán, a fővárosi tűzoltók szakszervezetének elnöke szerint a következő lépésként munkaügyi pert indítanak, amely megállapítja: milyen összeget kell kifizetni minden egyes tűzoltónak. A per végén, amennyiben addig nem születik megállapodás, a szakszervezetiek végrehajtást kérnek a munkáltató - fővárosi tűzoltó parancsnokság - ellen, és így kényszerítik ki az elmaradt pótlékok megadását.

A tűzoltóság anyagi, pénzügyi ellátása
(Részlet a 1996. évi XXXI. A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvényből)
,, A hivatásos önkormányzati tűzoltóság működésének és fenntartásának költségeit a központi költségvetés az illetékes önkormányzat útján normatív hozzájárulásként, a létesítés és a fejlesztés költségeit pedig pályázati formában a Belügyminisztérium útján biztosítja. A pályázat - a belügyminiszter által rendeletben szabályozott feltételek szerint - a fejlesztési költség egészére vagy annak meghatározott részére irányulhat."
A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium módosító javaslatot fogalmazott meg a 2001-2002-es költségvetéshez, ennek értelmében költségvetési forrásokból biztosítanák a pótlék kifizetését. Ennek ellenére, az elmaradt pótlékok kifizetéséről valakinek gondoskodnia kell - tette hozzá Liszka Zoltán. A szakszervezeti vezető szerint a Belügyminisztérium és a fővárosi önkormányzat közötti tárgyalások a jövő hét elején folytatódnak.

Karácsonyra lesz pénz?

A végrehajtási eljárást azonban sem a szakszervezet, sem pedig a fővárosi tűzoltó parancsnokság vezetője, dr. Bende Péter dandártábornok nem tartja kívánatos lépésnek. Bende Péter az Indexnek elmondta: indítottak egy próbapert az elmaradt pótlékok ügyében, a legfelsőbb bíróság év eleji döntése kifizetésre kötelezte őket, így ezt a döntést megerősítő bármilyen bírósági ítélet ellen nem kívántak fellebbezni. A parancsnok szerint a Belügyminisztérium és az önkormányzat között folyó jogi vitának véget kell vetni, és bízik benne, hogy még karácsony előtt megkapják pénzüket a tűzoltók.

A Belügyminisztérium szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy az önkormányzatoknak kell kifizetni az elmaradt pótlékokat, miután a tűzoltóságok hozzájuk tartoznak. ,,Régóta egyeztetünk, tovább folynak a különböző tárgyalások, remélem sikerül közös megegyezésre jutni" - nyilatkozta Könyves Krisztina.

A Fővárosi önkormányzat részéről Atkári János főpolgármester-helyettes foglalkozik a gazdasági kérdésekkel, szerdán azonban elérhetetlen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!