Szilárda
-4 °C
2 °C

Áder pihenteti a polgári tévé tervét

2002.11.09. 09:48
A Fidesz még nem nyújtotta be az Országgyűlésnek a médiatörvény módosítására irányuló javaslatát, mely Orbán Viktor elgondolásának megfelelően, a jobb- és a baloldali értékrend alapján kettéosztaná a Magyar Televíziót.
Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa a javaslatot már hetekkel ezelőtt elkészítette, de az - a Népszabadsági információi szerint - még Áder János frakcióvezető asztalán fekszik. A Fidesz nem új médiatörvényt írt. Annak kívánja a törvényi hátterét megteremteni, hogy a baloldalival párhuzamosan egy "polgári és nemzeti értékek alapján működő közszolgálati televízió" is létrejöhessen.

"Ami a polgári köröket megilleti"

Szemkeő Judit, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivője pénteken a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a törvényjavaslat ugyan még pontosításra szorul, de hamarosan a T. Ház elé terjesztik.

Mint ismeretes, a polgári televízió ötlete először a polgári körök augusztus 30-ai, Szabadság téri tüntetésén hangzott el. Orbán beszédében új médiatörvény kidolgozását javasolta a parlamentben "vitézkedő" jobboldali pártoknak. Orbán szerint olyan törvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a közszolgálati televíziót. Mint mondta, nem elég egy szocialista, hanem szükség van egy nemzeti értékrend talaján álló csatornára is. A volt miniszterelnök bejelentette, hogy amennyiben az ellenzék törvényjavaslatát nem fogadja el az országgyűlés, akkor egy tavaszi népszavazást kell kiharcolni, hogy "hozzájuthasunk ahhoz, ami a polgári értékrend követőit megilleti".

Még a jobboldal sem támogatja az ötletet

A pihentetés oka az lehet, hogy szeptember közepén közepén kiderült, hogy a televízió megosztását még a jobboldali szavazók sem támogatják egyöntetűen. A lakosság nagy többsége elutasítja Orbán Viktor felvetését a két közszolgálati televízióról - derült ki a Medián közvélemény-kutató cég felméréséből. Az ellenzékre szavazók 47 százaléka támogatja az ideológiai alapon megosztott közszolgálati televízió gondolatát, 40 százalékuk azonban nem ért egyet a volt miniszterelnök javaslatával. A kormánypárti szavazók egyöntetűen elutasítják a televízió megosztását. 90 százalékuk nem rokonszenvezik az ötlettel. Összességében a megkérdezettek 68 százaléka utasította el a köztévé megosztását.

Médiafigyelő csoportot alakítottak

Szemkeő beszámolt arról is: az általa képviselt polgári kör koordinálásával médiafigyelő csoportot hoztak létre, miután számos jelzést kaptak arról, hogy az elektronikus médiumok és az írott sajtó sok esetben nem az események súlyának megfelelően közli a polgári oldallal kapcsolatos híreket.

Szemkeő a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: sokan szóvá tették, hogy a hírközlés általában nem felel meg a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás kritériumainak. A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör - amelynek tagja Orbán Viktor, Martonyi János és Makovecz Imre is - úgy kíván segíteni a 30-50 tagú monitoringcsoportnak, hogy felhívja figyelmüket azokra a jogi lehetőségekre, amelyek alapján eljuttathatják kifogásaikat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!