Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lefoglalta a rendőrség a tv2 dokumentumait

2001.06.13. 19:24
Az Agrárinnovációs Kht.-val kapcsolatos oknyomozó riportja során a tv2 birtokába jutott dokumentumokat ma lefoglalta a rendőrség. A több mint háromezer oldalas iratköteget az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága azért akarja áttanulmányozni, mert a cégtől ellopott papírokat vélt fölfedezni a tv2 műsorában a rendőrség egyik tanúja. Az MTI úgy tudja, hogy a nyomozók arra is keresik a választ: hogy jutottak a dokumentumok a tv2 birtokába.
Az agrártárca eltűnt milliárdjairól szóló oknyomozó riportfilmet hétfőn este vetítette le a tv2. A műsor az FVM cége által támogatásra és tanulmányokra odaítélt több száz millió forint sorsáról szólt. A riport szerint a cég alapítása, működése és a pénzkiosztás módja korrupcióra utal. A kht. vezetői sokszor saját maguknak és üzletfeleiknek ítélték meg a milliókat. A cég két egykori vezetőjét azóta már előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség. Ráadásul az ügyben gyanúba keveredett Szabadi Béla, akinek mentelmi joga felfüggesztését valószínűleg a jövő héten szavazza meg a parlament. Az agrártárca volt politikai államtitkárát ugyanis csak így tudják gyanúsítottként kihallgatni.

Az ellopott iratok után nyomoznak

A rendőrség ma viszont lefoglalt a tv2 birtokába jutott, az Agrárinnovációs Kh.-vel kapcsolatos dokumentumokat. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az Indexnek elmondta: a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói nem az Agrárinnovációs Kht. kétes pénzügyei miatt vitték el az iratokat, hanem azért, mert állítólag a tv2 műsorában a kht.-tól korábban ellopott iratokat vélt fölfedezni a rendőrség egyik tanúja. Az ügyben másfél hónapja okirattal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség.

Az MTI úgy tudja, hogy a nyomozók arra is keresik a választ: hogyan jutottak a tv2 birtokába az Agrárinnovációs Kht.-ről szóló iratok.

A tv2 elnöke szerint jogos volt a rendőrség akciója

Pintér Dezső, a tv2 elnöke az esettel kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek: "Az eltűnt milliárdok nyomában címmel az Agrárinnovációs kht. ügyeivel foglalkozott a tv2 június 11-én este a Tények különkiadásában. A büntetőeljárási törvény szerint a rendőrségnek törvényi felhatalmazása van az iratok lefoglalására. A rendőrség élt ezzel a jogával, és június 13-án a televíziós társaság ügyvédjének jelenlétében a tv2 székházában lefoglalta, majd elszállította az Agrárinnovációs Kht. ügyeivel összefüggő iratokat. Minderről jegyzőkönyvet vettek fel."