István, Vajk
19 °C
33 °C

A tv2 megköveti Rogánt

2002.06.19. 20:04
Rogán Antal, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának helyettes vezetője az Országos Sajtószolgálaton keresztül tiltakozott a tv2 kedd esti Jó estét Magyarország című műsorban őt ért hátrányos megkülönböztetés ellen. Véleménye szerint a Medgyessy-ügyről szóló beszélgetés során a televízió műsorvezetője megsértette a pártatlan tájékoztatást, amikor öt perc elteltével kiküldte őt a stúdióból és a szocialista vendéggel folytatta tovább a beszélgetést. Pintér Dezső, a tv2 elnöke esti reagálásban kijelentette, a műsorban szakmai hibát követtek el, ezért felkérte a hírigazgatót, hogy folytassa le a fegyelmi eljárást az ügyben.
Egy politikus számára nem hálás dolog bírálni a sajtót - kezdi levelét Rogán Antal -, aki ugyanakkor úgy gondolja, "muszáj felhívnom a figyelmet arra, ami velem és személyemen keresztül a Fidesz - Magyar Polgári Párttal történt június 18-án a Jó estét Magyarország című műsorban."

"A vitára nem egyenlő feltételekkel került sor"

"Június 18-án este a tv2 Jó estét Magyarország című műsorába hívtak, hogy Juhász Gábor szocialista képviselővel Medgyessy Péter miniszterelnök szigorúan titkos rendőrtiszti tevékenységéről vitatkozzak. A meghívást elfogadtam és a vitában részt vettem, ám előtte a műsor készítői elfelejtették megemlíteni, hogy a vitára nem egyenlő feltételekkel kerül majd sor. Már az adás közben, körülbelül öt perc eltelte után a műsorvezető közölte velem és a televízió nézőivel, hogy hamarosan távoznom kell, és a beszélgetést a továbbiakban csak Juhász Gáborral folytatja majd. A vita természetesen jelentős részben az általam elmondottakról folyt tovább. Válaszolni azonban már nem állt módomban, hiszen csak Juhász Gábor MSZP-s képviselő maradhatott a stúdióban.

Megdöbbentőnk tartom, hogy a tv2, egy a Magyar Szocialista Párt számára kifejezetten kellemetlen kérdésben folytatott vita során, vélhetően csak azért, hogy megkönnyítse a jelenlévő szocialista képviselő dolgát, kiküldi a fideszes vitapartnert. Úgy vélem, a történtek a tv2 részéről magyarázatra szorulnak" - áll a fideszes honatya levelében.

"Politikai motiváció nem játszott szerepet"

Pintér Dezső a levélre reagálva szintén az Országos Sajtószolgálaton keresztül közzétett levelében megállapította, hogy a fideszes képviselőnek igaza van, "a Jó estét Magyarország! című adás műsorkészítői 2002. június 18-án szakmai hibát követtek el, amikor az Ön távollétében olyan kérdésre tértek vissza, amelynek megtárgyalása az Ön jelenlétében lett volna indokolt." A kereskedelmi televízió elnöke ugyanakkor hozzáteszi, hogy a történtekben politikai motiváció nem játszott szerepet.

Pintér Dezső Rogán Antal levele nyomán vizsgálatot rendelt el és felkérte a hírigazgatót a fegyelmi eljárás lefolytatására. "Önt és a Fidesz - Magyar Polgári Pártot méltánytalanság érte, amiért a tv2 nevében elnézést kérek. Ön és a Fidesz - Magyar Polgári Párt más politikusai továbbra is szívesen látott szereplői lesznek a tv2 hírműsorainak" - fejezi be levelét Pintér Dezső elnök.