Diána
12 °C
27 °C

Hatmilliárdos hitelt kért a tv2 az MFB-től

2002.12.19. 07:40
A tv2-t működtető MTM-SBS Televízió Rt. hatmilliárd forintos hitelkérelmet nyújtott be a Magyar Fejlesztési Bankhoz - értesült a Népszabadság. A hitelre azért van szükség, mert a kezdeti időszak vesztesége nagyobb a vártnál.
Az 1997-ben indult kereskedelmi tévé csak tavaly zárta először haszonnal az évet.

Profilidegen vállalkozás

A kérelmet az MFB-nél egyelőre nem bírálták el, a cenzúrabizottság nem döntött az ügyben. A Népszabadság úgy tudja, hogy a kérelem jelenleg az igazgatóság határozatára vár, ugyanis nem vág kifejezetten az MFB profiljába a kereskedelmi televíziók finanszírozása.

A kölcsönnel egy másik hitelt váltana ki a cég. Az rt. a kezdeti tőkehiányt egy, az OTP Bank, a K&H és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank konzorciumától fölvett, nyolcmilliárd forintot meghaladó hitellel oldotta meg. A bankok jelzálogot jegyeztettek be a társaság tárgyi eszközeire és az úgynevezett mozgó vagyonára. Így azonban egy esetleges MFB-hitelnek nincs megfelelő garanciája, kivéve akkor, ha a már említett pénzintézetek közül is "beszáll" valamelyik a tranzakcióba - írja a Népszabadság.

Földrengés

A hitel jelentős részét - amelynek utolsó részlete 2005 végén jár le - a társaság már visszafizette. Ehhez azonban kellett a cégben 81,5 százalékos tulajdonos luxemburgi SBS kölcsöne. Ezzel a hitellel együtt a társaságnak a tavalyi év végén már 12 milliárdos kötelezettsége volt.

A tv2 azóta - jórészt a Big Brothernek köszönhetően - javított a tavasszal mért rendkívül rossznak minősített mutatóin. Az új műsorok miatt távozott a felügyelőbizottságból Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi vezetője. Döntését a "földrengésszerű változásokkal" indokolta.