Judit
2 °C
7 °C

Hatmilliárdos hitelt kért a tv2 az MFB-től

2002.12.19. 07:40
A tv2-t működtető MTM-SBS Televízió Rt. hatmilliárd forintos hitelkérelmet nyújtott be a Magyar Fejlesztési Bankhoz - értesült a Népszabadság. A hitelre azért van szükség, mert a kezdeti időszak vesztesége nagyobb a vártnál.
Az 1997-ben indult kereskedelmi tévé csak tavaly zárta először haszonnal az évet.

Profilidegen vállalkozás

A kérelmet az MFB-nél egyelőre nem bírálták el, a cenzúrabizottság nem döntött az ügyben. A Népszabadság úgy tudja, hogy a kérelem jelenleg az igazgatóság határozatára vár, ugyanis nem vág kifejezetten az MFB profiljába a kereskedelmi televíziók finanszírozása.

A kölcsönnel egy másik hitelt váltana ki a cég. Az rt. a kezdeti tőkehiányt egy, az OTP Bank, a K&H és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank konzorciumától fölvett, nyolcmilliárd forintot meghaladó hitellel oldotta meg. A bankok jelzálogot jegyeztettek be a társaság tárgyi eszközeire és az úgynevezett mozgó vagyonára. Így azonban egy esetleges MFB-hitelnek nincs megfelelő garanciája, kivéve akkor, ha a már említett pénzintézetek közül is "beszáll" valamelyik a tranzakcióba - írja a Népszabadság.

Földrengés

A hitel jelentős részét - amelynek utolsó részlete 2005 végén jár le - a társaság már visszafizette. Ehhez azonban kellett a cégben 81,5 százalékos tulajdonos luxemburgi SBS kölcsöne. Ezzel a hitellel együtt a társaságnak a tavalyi év végén már 12 milliárdos kötelezettsége volt.

A tv2 azóta - jórészt a Big Brothernek köszönhetően - javított a tavasszal mért rendkívül rossznak minősített mutatóin. Az új műsorok miatt távozott a felügyelőbizottságból Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi vezetője. Döntését a "földrengésszerű változásokkal" indokolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?