Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Titkos táviratokba kér betekintést már a Fidesz is

2005.10.26. 19:15
Kapcsolódók (7)
A külügyminiszter péntekig határoz arról, közzéteszi azt a titkos összegzést, amelyet Jeszenszky Géza volt amerikai nagykövet a kormányváltás után készített Kovács László akkori külügyminiszter számára. A Fidesz viszont betekintést kér a stockholmi nagykövettel és az Irakba kiküldött tankokkal kapcsolatos rejtjeltáviratokba. A külügy azután reagál, hogy hivatalosan is megkeresték őket.

Németh Zsolt a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke két rejtjeles diplomáciai táviratba kér betekintést, közölte a politikus az MTI-vel. Elmondta: az egyik kérdés az, vajon igaz-e, hogy stockholmi nagykövetünk táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg. "Amennyiben ez igaz, az ellentétes a közszolgálatiság követelményével" - tette hozzá.

Mint mondta, a másik ügyben az a kérdés, hogy az Irakba kiküldött T-72-es tankok felújítása valóban a washingtoni és a brüsszeli nagyköveti táviratok a kereszttüzébe került-e. A politikus közölte: betekintést kérnek a két üggyel kapcsolatos rejtjeles táviratokba és egy hasonló összegzést, mint amilyen a 2001-2002-es magyar-amerikai kapcsolatokról felkerült kedden a minisztérium honlapjára.

Csütörtöktől nyilvános a stockholmi jelentés

A magyar-amerikai viszonyról kibontakozott vita tisztázása és lezárása érdekében a hivatkozott nagyköveti jelentés csütörtöktől megtekinthető lesz a Külügyminisztérium (KÜM) honlapján - közölte a Külügyminisztérium szerdán a napokban elhangzott kérések kapcsán. A külügyi bizottság elnöke által említett stockholmi nagyköveti távirat nem tartalmaz a kormányfő számára megfogalmazott kampányjavaslatokat.

A minisztérium közölte azt is, hogy az új iraki hadsereg felszereléséhez kiküldött T-72-es tankok ügyében felvetett kérdés értelmezhetetlen. Tekintettel arra, hogy az ügy részleteinek nyilvánosságra hozatala sértené Magyarország és szövetségeseinek érdekeit, erről az ügyről további tájékoztatást a minisztérium nem kíván adni..

Arról viszont péntekig dönt a külügyminiszter, feloldja-e a titkosságát annak az összefoglaló jelentésnek, amelyet Jeszenszky Géza korábbi amerikai nagykövet készített a mostani kormányzat számára - jelentette be Batiz András kormányszóvivő szerdán, a kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

"Somogyi Ferenc vizsgálja a kérdést, és legkésőbb pénteken hoz döntést az anyag titkosságának feloldásáról" - mondta a szóvivő annak kapcsán, hogy Eörsi Mátyás, az integrációs bizottság SZDSZ-es elnöke azt kérte a külügyminisztertől, oldja fel a titkosságát annak az összefoglaló jelentésnek, amelyet Jeszenszky Géza volt amerikai nagykövet írt Kovács László egykori külügyminiszternek. Németh Zsolt közölte: nem emelnek kifogást a nyilvánosságra hozatal ellen.

Mint ismeretes a rejtjeles táviratokról szóló vita előzménye, hogy a kormányfő amerikai útjáról hazatérve felemlegette, hogy a Bush-kormányzat neheztelt Orbán Viktorrra, amiért nem határolódott el Csurka István azon kijelentésétől, hogy az amerikaiak politikája is szerepet játszott a szeptember 11-ei terrortámadásokban.

A Fidesz azzal reagált, hogy előszedték az akkori parlamenti határozatot, illetve például az amerikai nagykövet köszönetnyilvánítását, majd azt kezdték bizonygatni, Bush nem bírálta Gyurcsánnyal folytatott megbeszélésein a mostani ellenzéket. Erre viszont Gyurcsány mondta azt, sosem állította, hogy Bush a találkozón beszélt volna erről, ugyanakkor az akkori amerikai nagykövet rejtjeles távirataira hivatkozva fenntartotta: Bushék nehezteltek Magyarországra, majd közzétették kedden azok kivonatát, amely egyértelmű kritikákat tartalmaz az akkori kormány politikája kapcsán. A Fidesz viszont azt állítja, hogy tendenciózus az összegzés.