Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

E-mail fürkészés: volt NBH-s cégénél tartottak házkutatást

2008.09.11. 17:24
Az Index információi szerint egy olyan biztonsági cégnél tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán, amely Horváth Józsefhez köthető, aki 2002-ig a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese volt. A gyanú szerint egy internetszolgáltató elleni támadással illetéktelenek milliónyi postafiók tartalmába tekinthettek be. Az ellenzékiek szerint a történetet csak a megkopott terrorkártya miatt dobták be Szilvásyék.

Az Index információi szerint Horváth József, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi szakmai főigazgató-helyetteséhez köthető biztonsági cégnél tartottak házkutatást szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az Index értesülése szerint a cég ellen a feljelentést Laborcz Sándor, az NBH főigazgatója tette illegális fegyvertartás miatt, ám a házkutatás során fegyvereket nem találtak az irodákban. Lefoglaltak viszont több számítástechnikai eszközt. Az ezeken található adatok elemzésébe szakértőt vonnak be - közölte az NNI.

Újabb gumicsont?

Folyamatban lévő bűnügy miatt demokratikus országban nem ülhet össze egy miniszterekből álló csoport, hívta fel a figyelmet az egyik nemzetbiztonsági ügyekben járatos fideszes politikus. A nyomozásnak megvan a maga menete, amiben a nemzetbiztonsági kabinet nincs benne.

A politikus szerint amúgy is gyanús, hogy egy este lezajlott házkutatásról elkészüljön az értékelés és az még aznap lapzárta előtt kiszivárogjon. Úgy vélekedett, hogy mindez arra utal, hogy a már hiteltelen terrorfenyegetés helyett egy újabb gumicsontot dobnak be a nemzetbiztosnági vonalon dolgozók.

Horváth József 1989-ben a III/III-as csoportfőnökség egyik alosztályán dolgozott. Pályáját később a Nemzetbiztonsági Hivatalnál folytatta. A Fidesz-kormány alatt Kövér László titkosszolgálati miniszter nevezte ki az NBH szakmai főigazgató-helyettesévé. A hivataltól 2002 nyarán távozott. Magáncéget alapított, amely az OTP Bank Rt. biztonságáért is felelt.

A Népszabadság csütörtökön azt írta: Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja. A gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek betekintést. Ezen adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere - ismertette a Népszabadság.

A rendőrség közlése szerint az ügyben egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit, és igazságügyi szakértő bevonásával tisztázzák, milyen adatok vannak a számítástechnikai eszközökön.

A sajtóból megismert információk alapján indokolt, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kapjon az ügyről, mondta az Indexnek Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja. A politikus a bizottság elnökénél kezdeményezni fogja a testület összehívását, közölte.