Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

E-mail fürkészés: volt NBH-s cégénél tartottak házkutatást

2008.09.11. 17:24
Az Index információi szerint egy olyan biztonsági cégnél tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán, amely Horváth Józsefhez köthető, aki 2002-ig a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese volt. A gyanú szerint egy internetszolgáltató elleni támadással illetéktelenek milliónyi postafiók tartalmába tekinthettek be. Az ellenzékiek szerint a történetet csak a megkopott terrorkártya miatt dobták be Szilvásyék.

Az Index információi szerint Horváth József, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi szakmai főigazgató-helyetteséhez köthető biztonsági cégnél tartottak házkutatást szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az Index értesülése szerint a cég ellen a feljelentést Laborcz Sándor, az NBH főigazgatója tette illegális fegyvertartás miatt, ám a házkutatás során fegyvereket nem találtak az irodákban. Lefoglaltak viszont több számítástechnikai eszközt. Az ezeken található adatok elemzésébe szakértőt vonnak be - közölte az NNI.

Újabb gumicsont?

Folyamatban lévő bűnügy miatt demokratikus országban nem ülhet össze egy miniszterekből álló csoport, hívta fel a figyelmet az egyik nemzetbiztonsági ügyekben járatos fideszes politikus. A nyomozásnak megvan a maga menete, amiben a nemzetbiztonsági kabinet nincs benne.

A politikus szerint amúgy is gyanús, hogy egy este lezajlott házkutatásról elkészüljön az értékelés és az még aznap lapzárta előtt kiszivárogjon. Úgy vélekedett, hogy mindez arra utal, hogy a már hiteltelen terrorfenyegetés helyett egy újabb gumicsontot dobnak be a nemzetbiztosnági vonalon dolgozók.

Horváth József 1989-ben a III/III-as csoportfőnökség egyik alosztályán dolgozott. Pályáját később a Nemzetbiztonsági Hivatalnál folytatta. A Fidesz-kormány alatt Kövér László titkosszolgálati miniszter nevezte ki az NBH szakmai főigazgató-helyettesévé. A hivataltól 2002 nyarán távozott. Magáncéget alapított, amely az OTP Bank Rt. biztonságáért is felelt.

A Népszabadság csütörtökön azt írta: Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja. A gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek betekintést. Ezen adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere - ismertette a Népszabadság.

A rendőrség közlése szerint az ügyben egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit, és igazságügyi szakértő bevonásával tisztázzák, milyen adatok vannak a számítástechnikai eszközökön.

A sajtóból megismert információk alapján indokolt, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kapjon az ügyről, mondta az Indexnek Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja. A politikus a bizottság elnökénél kezdeményezni fogja a testület összehívását, közölte.  • Vennék
  • Hírek