Gerzson
-3 °C
2 °C

Felmentették Polt helyettesét

2006.05.15. 17:07
Nem szakmai vagy emberi okai vannak annak, hogy Sólyom László hétfőn felmentette Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét. A felmentés azzal lehet összefüggésben, hogy a Polt Péter megbízatása kedden, az új országgyűlés megalakulásával lejár.

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész javaslatára felmentette Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét május 16-ai hatállyal, közölte a Legfőbb Ügyészség hétfőn az MTI-vel.

Borbély Zoltán, az Legfőbb Ügyészség szóvivője a távirati iroda megkeresésére azt közölte, a felmentésnek "semmi olyan konkrét oka nincsen, ami szakmailag vagy emberileg rossz fényt vethetne akár a legfőbb ügyész helyettesére, (vagy) akár a legfőbb ügyészre".

Borbély Zoltán az Indexnek elmondta, hogy Varga Zs. Andrást saját kérésére, a legfőbb ügyész javaslatára mentették fel. A szóvivő közölte, hogy a távozó legfőbb ügyész helyettes nem kap végkielégítést, és továbbra is ügyészként dolgozik majd a Legfőbb Ügyészségen.

Varga Zs. András felmentése azzal lehet összefüggésben, hogy a legfőbb ügyész megbízatása, május 16-án, kedden, az új országgyűlés megalakulásával lejár. Polt Péter utódjának Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta április elején Sólyom László köztársasági elnök, az azonban elképzelhető, hogy nem Horányi kerül a Legfőbb Ügyészség élére, mivel sajtóértesülések szerint sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatja kinevezését. Az államfő korábban kijelentette, olyan főügyészt akar javasolni, aki bármilyen összetételű Országgyűlés számára elfogadható.

Borbély Zoltán arról is tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Polt Péter távozását követő, és az új legfőbb ügyész megválasztásáig tartó időre Belovics Ervin, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese látja el a hivatal vezetését.