Valér
2 °C
8 °C

Hónapokkal később kapják meg a háziorvosok az ügyeleti díjat

2008.05.24. 19:54
Elégedetlenek a Nagykanizsa környéki falvakban dolgozó orvosok. Azt mondják, hogy a 26 településen orvosi ügyeletét működtető társulás kasszája rendszeresen üres és emiatt nem kapnak időben fizetést. Az önkormányzatoknak negyedévente kellene kötelező hozzájárulást fizetniük az ügyelet fenntartására, de több település erre nem hajlandó.

A gelsei háziorvos rendelőjében nemcsak a betegek panaszkodnak. Az orvos is elégedetlen, mert a rendelési időn túl végzett munkájáért akadozva kap fizetést. Előfordul, hogy az ügyeleti díjak hónapokat késnek, mert az önkormányzatok nem utalnak pénzt az orvosi ügyeletet működtető társulás számlájára.

Dr. Józan Attila háziorvos, ügyelet-vezető szerint első lépésben annyit tehetnek, hogy csak a jogszabály által előírt kötelező túlmunkát végezik el, ami nem fedi le az ügyeleti időt.

A Nagykanizsa környéki ügyeleti társulásnak 26 önkormányzat a tagja. Közülük tíz az idén még egyetlen forintot sem fizetett, pedig az orvosi ügyelet fenntartása kötelező feladat. A hozzájárulás 549 forint egy-egy ember után, ami évente és településenként néhány százezer forintot jelent. Ezt mindegyik önkormányzat ki tudná fizetni, ha akarná - mondja az eszteregnyei polgármester. Kele Lajos hozzátette: komolyabban kellene venni a feladatellátást, és a társulási ülésekre el kellene menni, akkor tudnának dönteni és nyugodtan, rugalmasan mehetne az orvosi ügyeletnek az ellátása.

Az orvosok azt tervezik, hogy munkaügyi bírósághoz fordulnak, de az ügyeleti ellátást biztosítják, mert a betegeket nem akarják cserbenhagyni.