Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmányellenes lehet mindkét ügynökjavaslat

2002.06.26. 09:30
A koalíció és az ellenzék ügynöktörvény-javaslatai alkotmánysértőek, és csak azt a célt szolgálják, hogy aktuálpolitikai célzattal belenyúljanak a jogrendszerbe - nyilatkozta több szakértő a Magyar Hírlapnak. A koalíció és az ellenzék szerdán tesz kísérletet arra, hogy szinkronba hozza a két javaslatot.
Kolláth György alkotmányjogász álláspontja szerint az ellenzéki pártok által benyújtott, az ügynöktörvényt módosító javaslat, amely korlátlan összeférhetetlenséget írna elő, "150 százalékig" alkotmányellenes. Kijelentette: ezt a javaslatcsomagot nagyon komoly alkotmányossági ellenőrzés alá kellene vetni.

Kritika mindkét javaslatnak

A Magyar Hírlap szakértőket idéz, akik szerint valószínűleg alkotmányellenes a kormánypártok javaslata is, mely a közfunkciót betöltő személyek esetében nyilvánosságra hozná az egykori besúgók és állambiztonsági tisztek névsorát. Az egykori III/III-as és III/IV-es csoportok, vagyis a belső elhárítás és a katonai elhárítás vonatkozásában nemcsak közéleti szereplők, hanem mindenki esetében nyilvánosságra hozhatóak lennének a dokumentumok. Kolláth úgy véli, a baloldali javaslat, mely a jelenleg hatályos, "feles" átvilágítási törvény felülvizsgálata, esetleges reformja lenne, szintén számos pontban alkotmányellenes, igaz, jóval rejtettebb formában.

Bozóki András politológus azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy az összeférhetetlenség kimondásával az ellenzék nyilvánvalóan azt akarja elérni, hogy aki 89 előtt bizonyos munkákat vállalt, az az új demokráciában ne lehessen tisztségviselő.

Medgyessy: "igen" a vizsgálóbizottságra

Szerdán Szili Katalin házelnök kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartanak a javaslatok összehangolásáról - írja a Magyar Hírlap. Kedden, a kormánypártok ellenében a miniszterelnök "igennel" szavazott arra az MDF-es javaslatra, mely parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ügye nemzetközi hatásait.

Ezt a javaslatot Balsai István, az MDF frakcióvezetője nyújtotta be, aki szerint a D209-es az ország tekintélyét, nemzetközi kapcsolatait súlyosan behatárolta. Ehhez idézte a Der Spiegel című német hetilap - később visszavont - erre utaló cikkét.

Balsai mesének nevezte, hogy Medgyessy Péter a KGB-vel szemben "Don Quijoteként vívta magányos harcát" az IMF-csatlakozás érdekében.

Fenntartások

Kovács László külügyminiszter ismertette az államfővel a szocialisták elképzeléseit egy újabb ügynöktörvényről, és azt is elmondta, milyen fenntartásaik vannak a Fidesz hasonló tárgyú módosításaival kapcsolatban. Erről azonban nem kívánt részletesen nyilatkozni, mivel úgy vélekedett, a parlament későbbi ülésein kerülhet sor erre.