Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A többség nyilvánossá tenné a kormánytagok ügynökmúltját

2002.08.12. 10:15
Legalább a III/III-as múltú volt kormánytagok listáját nyilvánosságra hozná a megkérdezettek többsége - derült ki a Medián Népszabadság számára készített felméréséből. A megkérdezettek 47 százaléka szerint jobb nem bolygatni a múltat.
A megkérdezettek többsége valamilyen formában nyilvánosságra hozná az előző rendszer állambiztonságában szerepet vállalók listáját - derült ki a Medián Népszabadság számára készült felméréséből. Ugyan a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy a múlt bolygatása helyett le kellene zárni az ilyen ügyeket, 48 százalékuk legalább a III/III-as főcsoportfőnökségnek jelentő volt kormánytagok listáját nyilvánosságra hozná.

Legalább a besúgók listáját hozzák nyilvánosságra

A megkérdezettek több mint egyötöde, 22 százalék véli úgy, hogy nyilvánossá kell tenni az előző rendszerben állambiztonsági funkciót betöltő személyek névsorát, a kémelhárítókat és a katonai elhárítás munkatársait is beleértve. 14 százalék gondolja úgy, hogy a III/III-as csoportfőnökség valamennyi besúgójának , valamint a többi csoportfőnökség azon munkatársainak listáját is, akik 1990 után a politikai szerepet vállalta, vagy egyházi vezetők illetve a sajtó irányítói voltak.

Csak a vezetők múltja érdekes

Tizenkét százalék véli úgy, hogy csak azoknak a III/III-as ügynököknek a listáját kell nyilvánosságra hozni, akik politikai, egyházi funkciót töltöttek be, vagy a sajtó irányításában vállaltak szerepet. A megkérdezetteknek csak egy tizede gondolkodott el azon, ki volt a környezetében besúgó, és csak húsz százalékuk szeretné megtudni.

Hatvankét százalék véli úgy, hogy csak az aktívan politizáló embereket figyelték meg, szemben a teljes megfigyelésre gyanakvók 18 százalékával. Az utóbbi mérések adatai alig térnek el az 1999-ben végzett hasonló felmérés adataitól.