Benedek
-5 °C
5 °C

Volt ügynökök fenyegetik Hillert?

2005.02.03. 12:26
Az MSZP sajtószóvivőjének nincs információja arról, hogy Hiller István pártelnök kapott volna olyan levelet, amelyben egykori III/III-as ügynökök felszólítják a szocialisták vezetését, frakcióját és a miniszterelnököt: hagyjanak fel az ügynöki és operatív tiszti múlt "kiteregetésének" tervével. A Heti Válasz szerint az egykori ügynökök magánarchívumukkal fenyegetőztek.

A Heti Válasz című lap szerdai száma szerint három volt III/III-as tiszt - az ügynöktörvény tervezett módosítása kapcsán - januárban levelet írt Hiller István MSZP-elnöknek, amelyben egyebek mellett hangsúlyozzák: ha a szocialisták nem hagynak fel az ügynöki és operatív tiszti múlt "látványos kiteregetésének" tervével, "kénytelenek" lesznek olyan dokumentumokat nyilvánosságra hozni, "amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a BM III. főcsoportfőnökség, de különösen a III/III-as csoportfőnökség tevékenységét az MSZMP országos és megyei vezetése irányította".

Kínos széljegyzetek?

A hetilap felhívja a figyelmet arra is, hogy a pártállami vezetők nem csak megkapták, hanem adott esetben széljegyzettel is ellátták a jelentéseket, olykor például ráírták az anyagra, milyen eseteleges hírigényük van. A Heti Válasz azt sejteti, ez kellemetlen helyzetbe hozhatna olyan vezető szocialista politikusokat, akik megkapták a jelentéseket, de azt állították, döntéseikhez nem használták azokat. Az újság emlékeztet, hogy Horn Gyula és Medgyessy Péter is tagadta, hogy az állambiztonsági jelentésekből dolgozott volna.

Az egykori ügynökök állítólagos levelükben felpanaszolják, hogy az utóbbi ötven évben a pártvezetés háromszor verte el a port az állambiztonságiakon. Először 1954-ben, amikor a kommunista vezetők az államvédelmi hatóságot tették felelőssé az előző évek kegyetlenkedéseiért. Nyolc évvel később, 1962-ben az '56-os forradalom utáni leszámolásért, végül pedig 1990-ben, a Duna Gate botrány kirobbanása után.

"Ilyen levél nincs"

"Ilyen levél létezéséről nincs információm, de az MSZP-t semmi sem tántoríthatja el attól a döntésétől, hogy a köztársaság az elmúlt rendszer ilyen típusú ügyeit egyszer s mindenkorra maga mögött tudhassa" - mondta Nyakó István az MTI-nek szerdán.

A vezető kormánypárt sajtószóvivője hozzátette: ezért támogatják a Burány Sándor frakcióvezető-helyettes által kidolgozott ügynöktörvény-módosítási javaslat benyújtását. "Pont az ilyen jellegű zsarolásoknak kell elejét venni" - fűzte hozzá Nyakó István.

Göndör István frakcióvezető-helyettes az MTI érdeklődésére csütörtökön elismerte, hogy "emberek tucatjai" próbálják lebeszélni a szocialisták egyes politikusait az állambiztonsági iratok nyilvánosságának kiterjesztéséről. "Ezeket emberileg megértem, de továbbra is kitartunk a módosítás szükségessége mellett" - hangsúlyozta a politikus, aki a Fidesz által szorgalmazott szankciók nélküli megoldást tartja célravezetőnek.

A Fidesz minden olyan személyt kizárna a közhatalomból, aki 1990 előtt magyar állampolgárokkal szemben, szabad akaratából állambiztonsági tevékenységet végzett magyar állampolgárokkal szemben.