Juhász: a Fidesznek csak a más kommunistája büdös

2005.03.21. 18:24
Nemcsak Péter-Bartha Gábor a Nemzetbiztonsági Kabinet jelenlegi titkára volt beosztottja a III/III-as ügyosztálynak, replikázott Juhász Ferenc a Magyar Nemzet hétfői cikkére. A kabinetvezető honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján közölte: Péter-Bartha egykori főnökét még a Fidesz-kormány alatt nevezték ki a nemzetbiztonsági szolgálatok egyik vezetőjének.

A Fidesz az előző kormányzati ciklusban Péter-Bartha Gábor egykori főnökét nevezte ki a nemzetbiztonsági szolgálatok egyik vezetőjének, közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn, miután a Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy Juhász jelenlegi titkára a III/III-as ügyosztályon dolgozott a rendszerváltás előtt.

Nem nevezte meg

Juhász Ferenc hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta:"miközben kiderül a nemzetbiztonsági kabinet titkáráról, hogy korábban a nemzetbiztonsági szolgálatok tagja volt, két olyan prominens úriember [Demeter Ervin (Fidesz) és Simicskó Lajos (Fidesz)] szólal meg a másik oldalon, akik ennek a fiúnak a főnökét nevezték ki tábornoknak és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőjének".

A miniszter nem kívánta megnevezni Péter-Bartha korábbi főnökét, de arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz-kormány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettesi posztját betöltő Horváth Józsefről van-e szó, csak annyit mondott: "ön mondta". Juhász kijelentette, hogy Péter-Bartha főnöke attól függetlenül, hogy korábban III/III-as volt, lehetett jó szolgálati vezető.

Péter-Bartha Gábor, akinek neve a Heti Világgazdaság által közzétett listán olvasható, azonos a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági kabinetjének jelenlegi titkárával, írta a Magyar Nemzet. A kormánytisztviselő 1989-ben még a pártállami rendszer III/III-as ügyosztályának központi állományában tevékenykedett a belső elhárítással foglalkozó csoportfőnökség hadnagyaként. A tiszt a lista tanúsága szerint az ügyosztály római katolikus egyház ellen irányuló elhárítást végző 1/A alosztályán dolgozott.

Államtitok jelentett-e a titkár

Az őrnagy - aki a mostani tisztsége előtt a Honvédelmi Minisztérium jogi igazgatási irodáján tevékenykedett - nem cáfolta az értesülést. Péter-Bartha Gábora Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy készített-e jelentéseket, és ez összeegyeztethető-e a jelenlegi munkájával, annyit felelt: "Természetesen, tessék nekem mondani olyan jogszabályt, amely ezzel kapcsolatosan bármilyen tilalmat írna elő."

A tiszt nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy készített-e vagy kapott-e jelentéseket egyházi személyekről. Mint fogalmazott: "Ez olyan szakmai kérdés, amely államtitkot képez."

A napilap emlékeztet arra, hogy a nemzetbiztonsági kabinet vezetője a kormány mostani ügyrendje szerint a mindenkori honvédelmi miniszter, azaz jelenleg Juhász Ferenc, tagja pedig mások mellett a belügyminiszter, illetve a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár.

Juhász: "Ha majd törvény tiltja"

A Magyar Nemzet felhívja arra is a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági kabinet olyan minősített adatokkal dolgozik, amely alapján a titkárnak át kellett esnie C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon, ekkor pedig közölnie kellett III/III-as múltját Péter-Bartha Gábornak.

A C-típusú átvilágítás kötelező jellegét Juhász egyébként tagadt, és a sajtótájékoztatóján a kérdőív bemutatásával cáfolta is.

"Amennyiben ezt majd törvény írja majd elő, lehet következménye a titkár ügynökmúltjának, addig azonban nem látom okát, hogy lépéseket kezdeményezzek" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Juhász, aki egyébként a Magyar Honvédség tavaly májusi központi ünnepségén keiemelkedő tevékenysége elismeréséül a szolgálati érdemjel arany fokozatát nyújtotta át Péter-Bartha Gábornak.

A kormány nem vitatja Juhász Ferenc honvédelmi miniszter álláspontját, amely szerint az állambiztonsági szervekhez való korábbi kötődés önmagában nem zárja ki közfeladatok ellátását - mondta hétfői sajtótájékoztatóján László Boglár kormányszóvivő Budapesten.

Kinek büdös a kommunistája

Juhász sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a Fidesz politikájához hozzátartozik, hogy "az én kommunistám jó kommunista, a másiké az büdös. Az én volt nemzetbiztonsági szolgálatos emberem az jó, a másiké az nagy valószínűséggel nem jó. Az én fütyülős hölgyem az nagyon jó, az összes többi pedig nyugodjon és maradjon a helyén".  • Hírek
  • Hírek